Prijava

Vaša prijava

Novi riječki skalp, odlazak dobrog dečka Čabija i muke po Varaždinu

[]

Ponedjeljak se probudio okupan suncem, ali onom zubatom varijantom, nedovoljno snažnom da otopi snijeg s terena za trening. I ostao je prekriven bijelim pokrivačem, jer junaci iz nedjeljne riječke večeri dobili su slobodan dan, za liječenje sitnih rana i za nužni predah uoči novih izazova, koji su tu, odmah iz ugla…

– U autobusu ćemo se malo proveseliti, a već od ponedjeljka počinjemo pripremu za Varaždin. Protivnik je to kojeg respektiramo, s kojim nikad nije lako – odmah nakon velike pobjede na Rujevici govorio je trener Siniša Oreščanin, čovjek koji je čak i nakon ovakvih utakmica čvrsto, s obje noge na zemlji.

A bilo je u ovom ogledu itekako razloga za uzbuditi se, poletjeti, biti ponesen emocijama… Teško je živjela Gorica prvih 20-ak minuta, doslovno spašavala živu glavu, a onda s dva gola do kraja poluvremena riješila stvar. Dobro, daleko je to bilo od riješene utakmice, morao je još i Ivan Banić odraditi svoje, trebalo je “giljati” još 45 minuta, ali takve stvari za ovu Goricu ionako nikad nisu bile problem. Ova Gorica je momčad u punom smislu riječi, uvijek i svugdje, pa čak i kad se treba – potući! I to doslovno, kao u samom finišu ove utakmice, nakon nepotrebno grubog starta Nasirua More. I zato je ova Gorica toliko dobra, čak i kad se čini da joj je sreća bila naklonjena…

– Sreća? Ne, ne bih se složio da je presudilo to što smo imali sreće. Ne može se raditi o sreći kad nekoga pobjediš sedam puta – uvjeren je Kristijan Lovrić, čija je poanta apsolutno jasna.

Uostalom, i trener je na istom tragu.

– Možemo reći da je u nekim trenucima sreća bila na našoj strani, ali Gorica je cijele ove sezone momčad kojoj malo šansi treba za postizanje golova, ponekad to čak i ne mora biti prava šansa. A kad je tako na ovako velikom uzorku, ne može se tu raditi o sreći. Ovdje je riječ o kvaliteti, ne o sreći – kaže trener Oreščanin nakon svoje prve pobjede na klupi Gorice.

Mogla je ona možda doći i prije, konkretno osam dana prije, ali ima nešto i u onome što je govorio Ivan Banić, mačak s goričkoga gola:

– Protiv Dinama nam je lopta uzela, a sad nam je neobično brzo vratila. Ali uvijek to tako nekako bude, na kraju sezone se to što ti uzme i vrati iznivelira.

Ovaj put nivelacija je prevagnula na pravu stranu, pa je opet bilo razloga da kapetan Nindža povede pjesmu u svlačionici. A nakon njega na stol se popeo Marijan Čabraja i održao oproštajni govor.

– Hvala svima što ste mi omogućili novi korak u karijeri. Hvala klubu, koji mi je dao šansu i istrpio me, hvala svim stožerima i svim suigračima, ljudima iz kluba… Svima vam želim da ovaj klub nastavi rasti, a ja sam uvjeren da će tako i biti – rekao je Čabraja pred suigračima.

U ponedjeljak ujutro već je bio na liječničkom pregledu, nakon kojeg će potpisati ugovor sa zagrebačkim Dinamom. Odlazi iz Gorice nakon dvije i pol sezone u kojima je rastao klub, ali i Čabi kao igrač. U prvih 11 ušao je u 9. kolu prve prvoligaške sezone i više iz početne postave nije ispadao. Na svim pozicijama bile su moguće promjene, jedino na lijevom boku – nikada. Osim, naravno, kad bi Čabraja nakupio kartone, pa bi to “pokrpao” Krizmanić ili Musa. Od odlaska Matije Špičića prošle zime nije imao zamjenu na svojoj poziciji, uvijek tu, uvijek spreman, u svom dresu s brojem 19. Odigrao je 79 utakmica, upisao tri gola i osam asistencija…

Marijan Čabraja od ponedjeljka će postati igrač Dinama, iz kojeg je i došao u Goricu u ljeto 2018… Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dobio je klub značajan novac njegovom prodajom, iako cifra zasad nije otkrivena, ali izgubila je Gorica pozitivca iz svlačionice, sjajnog dečka i izvrsnog igrača. I, da ponovimo gradivo, jedinog lijevog beka. Što će na utakmici u Varaždinu biti popriličan problem… Kako nema ni suspendiranog More ni nedovoljno oporavljenog Steenvoordena, Krizmanić će morati u sredinu obrane s Jovičićem, pa će na lijevi bok morati najvjerojatnije Musa Muhammed, originalno desni bek. Dan nakon Varaždina u Goricu će stići novi lijevi bek, 24-godišnji francuski Malijac Cheick Keita, ali pitanje je hoće li biti spreman i do Slaven Belupa u ponedjeljak.

Nažalost, problemi na lijevom boku nisu i jedini kadrovski problemi uoči Varaždina. U Rijeci su treći žuti karton dobili Hrvoje Babec i Joey Suk, pitanje je hoće li se stići oporaviti Anthony Kalik, što će reći da će trener Oreščanin i njegovi suradnici morati “kemijati”. Svoju priliku čeka Jurica Pršir, sad će je i dočekati, a u konkurenciji su i Golubickas, Hamad, možda i junior Zavalić… U svakom slučaju, Goricu čeka izuzetno teška utakmica u Varaždinu!

U srijedu će u Veliku Goricu stići i novi napadač, Liberijac Sylvanus Nimely, koji dolazi iz moskovskog Spartaka, a lako je moguće da će do kraja prijelaznog roka, sredinom veljače, stići još jedan ili dva igrača. I ovaj slučaj uoči Varaždina govori da je to i neophodno, jer čeka nas još puno utakmica. Zvuči nevjerojatno, ali sezona još nije došla ni do polovice, iza Gorice je 17 utakmica, a ispred nje još 19 u prvenstvu. A tu je još i Kup, u kojem također postoje ozbiljne ambicije…

Sezona iz snova ide dalje, još je puno toga pred nama.