Prijava

Vaša prijava

Dani održive energije


„Suradnjom do čiste i energetski održive Velike Gorice“ naziv je konferencije koja će u subotu u 10 sati biti u Gradskoj vijećnici u sklopu Dana održive energije u gradu. Cilj konferencije je informiranje i edukacija javnosti o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije i potrebi učinkovitijeg raspolaganja energijom. Također biti će predstavljen i projekt „In My Back Yard“ koji je financiran sredstvima Europske unije.

Nakon konferencije u Osnovnoj školi Eugena Kumičića biti će predstavljena i puštena u rad rekonstruirana električna rasvjeta škole. Za koju je korištena LED tehnologija i koja će donijeti značajne uštede na računima za električnu energiju u školi.

Ispred Učilišta biti će i Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kojeg građani mogu posjetiti od 10 do 18 sati. Razni izlagači prikazat će tehnologije grijanja na biomasu, solarnih kolektora, električnih vozila…

Za vrtićku djecu, organizirane su radionice u sklopu kojih će djeca učiti kako recikliranjem uštedjeti energiju te na taj način doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprečavanju klimatskih promjena i zaštiti okoliša.

Inače, Grad Velika Gorica od 2010.godine uključen je u provedbu energetske strategije Europske unije ENERGY 2020 (20% smanjenja emisija stakleničkih plinova, 20% povećanja udjela obnovljivih izvora energije, 20% povećanje energetske učinkovitosti do 2020. godine). Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika (Convent of mayors) i donošenjem Akcijskog plana energetski održivog razvitka Velike Gorice. Time se Velika Gorica svrstala među više od 300 gradova diljem Europe koji svoje građane tradicionalno u lipnju upozoravaju na klimatske promjene i pozivaju na štedljivost prilikom korištenja energije.