Prijava

Vaša prijava

Doniranje hrane- pomaganje potrebitima, smanjenje otpada, zaštita okoliša


U Republici Hrvatskoj 1 od 5 osoba živi u riziku od siromaštva. Mnogi od njih nemaju pristup hrani čime im je onemogućeno da ostvare osnovne životne uvjete. Doniranje hrane moralni je čin pomaganja potrebitima i put prema osiguravanju dostojnih uvjeta života za sve naše sugrađane.

Proizvodnja, prerada, pakiranje, transport i distribucija hrane zahtijevaju značajne gospodarske resurse jedne zemlje. Bacanje i uništavanje zdrave i sigurne hrane znači uzaludno trošenje već iskorištenih resursa. Doniranje hrane ekonomski je čin stvaranja dodatne vrijednosti u zajednici, čime zajednica postaje bolje mjesto za život i rad.

Hrana koja završava kao komunalni otpad proizvodi stakleničke plinove, neugodne mirise, izvor je zaraze i negativno utječe na kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija.
Doniranje hrane sprječava nepotrebno pretvaranje hrane u otpad i čin je odgovornosti koju preuzimamo za sadašnjost i budućnost kako okoliša tako i društva u kojem živimo.

U Republici Hrvatskoj godišnje se baci više od 400.000 tona hrane. Doniranjem hrane ova se brojka može značajno umanjiti i time pozitivno utjecati na razvoj društva u kojem živimo.

 

Izvor: https://doniranjehrane.org