Prijava

Vaša prijava

Svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitamo njihov dan!


Hrvatski Crveni križ, organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj, upućuje iskrenu zahvalu svim darivateljicama i darivateljima krvi u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi u RH. Ovaj dan podsjeća nas na neprocjenjiv značaj darivanja krvi čime se izravno spašavaju životi i pruža nada onima kojima je to najpotrebnije.

Darivanje krvi nezamjenjiv je način na koji pojedinci mogu izravno pomoći drugima u trenucima najveće potrebe. Bez darivatelja krvi, mnogi životi bili bi ugroženi, a medicinske intervencije, poput operacija, terapija i hitnih zahvata, ne bi bile moguće. Svaka prikupljena doza krvi pomaže osigurati stabilne zalihe u bolnicama diljem Hrvatske, omogućujući pacijentima nužnu skrb.

Posebno je značajno istaknuti ulogu darivatelja u zajednici, ne samo kao onih koji doniraju krv, već i kao onih koji svojim primjerom potiču druge na ovaj humani čin. Njihova nesebičnost i spremnost da pomognu nepoznatima u ključnim trenucima pokazuje istinsku snagu solidarnosti i zajedništva, vrijednosti na kojima počiva i misija Hrvatskog Crvenog križa.

Zahvaljujući darivateljima krvi, Hrvatski Crveni križ godinama osigurava oko 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. U 2023. godini u Republici Hrvatskoj prikupljeno je ukupno 195.717 doza krvi, od čega je 155.469 doza prikupljeno na akcijama darivanja krvi koja organiziraju društava Crvenog križa, a što predstavlja 79 posto ukupnog broja. Prema spolu, 18 posto darivatelja krvi bile su žene, a 82 posto muškarci.

Analiza podataka Hrvatskog Crvenog križa pokazuje kako je najveći broj davanja krvi na 100 stanovnika među gradovima i općinama zabilježen u Topuskom, dok Osječko-baranjska županija bilježi najveći broj davanja na 100 stanovnika među svim županijama u Hrvatskoj. U pogledu mjesta organizacije akcija darivanja krvi, najviše doza krvi prikupljeno je u mjestima stanovanja – 59 posto. Podaci otkrivaju i da su od ukupnog broja davanja, zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga, trajno ili privremeno odbijene 21.684 osobe (12,2 posto) za darivanje krvi, pri čemu su 45 posto odbijenih bile žene, a 55 posto muškarci.

U prvih šest mjeseci 2024. godine zabilježen je porast broja prikupljenih doza krvi u odnosu na prethodnu godinu, s povećanjem od 2.883 doza. Također, porastao je i broj mladih darivatelja krvi, odnosno onih koji su prvi put darovali krv i to za 10 posto.
Hrvatski Crveni križ i dalje će predano raditi na jačanju svijesti o važnosti darivanja krvi te poticati ljude na sudjelovanje u ovom plemenitom činu, koji iz godine u godinu pokazuje snagu zajedništva i humanosti u Hrvatskoj.

Svim darivateljicama i darivateljima krvi u Republici Hrvatskoj čestitamo njihov dan!