Prijava

Vaša prijava

Prva VG Čajanka održana je 12.10. 2019. godine


Dana 12.10.2019. godine, ispred Muzeja Turopolja te u prostorijama Turističke zajednice Grada Velike Gorice proveden je projekt VG Čajanka.

VG Čajanka je jednodnevni besplatni eko sajam gdje su se na jednom mjestu okupili 8 postojećih lokalnih OPG-ova koji su predstavili svoje proizvode (med, aroniju, jabuke, bučino ulje, jagode, maline, ribizla, kupine, borovnice, krumpir i batat) posjetiteljima. U cilju
predstavljanja svojih proizvoda, izlagačima se osigurao štand kako bi posjetitelji mogli probati i kupiti njihove proizvode.

U sklopu sajma, u prostorijama Turističke zajednice Grada Velike Gorice održana su 3 predavanja o ekološkom uzgoju i zdravijem životu. Prvo predavanje i drugo predavanje održali su profesori s Agronomskog fakulteta, Ivica Kisić, o razlikama između ekološke i konvencionalne poljoprivrede i profesor Marko Vinceković koji je sa svojim timom na zavodu za kemiju osmislio inovativnu MAKABI kapsulu za zaštitu i prihranu bilja. Treće predavanje održala je gospođa Marija Ševar iz Ministarstva poljoprivrede na temu kako do EKO znaka. Kroz kratka predavanja postojećim lokalnim OPG-ovima i ostalim zainteresiranim građanima nastojali su prenijeti svoje znanje i iskustvo o zdravijem i ekološki prihvatljivom uzgoju voća i povrća, prikazati im potencijalnu veću financijsku dobit u slučaju prelaska na ekološki uzgoj, ali i naučiti kako prepoznati eko proizvod kada ga kupuju.

Za vrijeme predavanja, ispred Turističke zajednice Grada Velike Gorice, građane su zabavljali velikogorički izvođači Zlatko Majsec, Tomislav Tonković, Tin Rašpolić i Damian Humski, a za okrjepu građani su imali prilike piti topli čaj i probati kiflice, kao i domaće proizvode izložene na štandovima izlagača. Podijeljeno je oko 200 šalica čaja.

Cjelokupna ideja ovoga projekta je predstaviti postojećim lokalnim OPG-ovima, vlasnicima vrtova, građanima i široj javnosti važnost ekološkog uzgoja hrane. Informacije o projektu pružene su putem mrežne stranice Udruge, lokalnih portala, izjavama na radiju te putem društvenih mreža.

Objava Prva VG Čajanka održana je 12.10. 2019. godine pojavila se prvi puta na Ekoregija.


UPISI U PROGRAM “KUTIĆI ZA IGRU”

Jeste li vidjeli Katu?