Prijava

Vaša prijava

Hoće li spaliti vještice u Lukavcu?


Ovaj vikend u Lukavcu počinje drugi po redu LegendFest festival narodnih priča, mitova i legendi Zagrebačke županije. Glavna tema festivala su coprnice, moguti i ostala mitska bića. Na radionicama će moći položiti ispit za coprnicu i napraviti vještičju metlu.

Čudi me kako to da lokalni župnik nije stavio veto na održavanje takve manifestacije. Ne vidim nigdje pozive na molitve protiv LegendFesta. Valjda nije tako opasan kao Haloween protiv kojeg se održavaju molitve i bdijenja.  A možda ga ne smatraju dovoljno važnim.

Ali što će biti ako neka vještica u Lukavcu nacrta pentagram? To bi sigurno izazvalo reakciju. Nema veze što nositi pentagram znači poštovati prirodu i izražavati povezanost s njom. Njegovih 5 vrhova simbolizira duh, zemlju, zrak, vatru i vodu.

Pogled na mrsku zvijezdu probudio bi strašan gnjev onih koji vode rat protiv nje i koji bi sudili i kažnjavali sve crveno i zvjezdasto.

Ti sigurno ne znaju da je pentagram u ranom kršćanstvu označavao Pet Rana Isusovih sve dok Inkvizicija nije promijenila stvari.

U legendi o Sir Gawainu pentagram je bio njegov znak prikazan u zlatu na njegovom štitu simbolizirajući pet viteških vrlina: darežljivost, učtivost, nevinost, viteštvo i pobožnost.

Nekad su, kao i danas, kod nas bila popularna suđenja vješticama.

Na saslušavanju optuženoj obično nisu rekli za što je optužena i tko ju je optužio, već bi torturom, psihičkom i fizičkom, izmamljivali odgovore. Naravno, što je više poricala, to bi bila više kriva. Na mukama bi gotovo uvijek, naravno, “odala” svoje pomagače, najčešće žene i muškarce koji bi joj prvi pali na pamet, samo da se riješi užasa. A užasa je bilo mnogo.

I danas imamo suđenja vješticama, izazivanje atmosfere straha i ljude koji misle da su iznad zakona.

Coprnice iz Lukavca su im previše bezopasne. Osim ako možda na onom srušenom drvu ispred dvorca nacrtaju veliki pentagram. Onda bi postale opasne iako su bezopasne i krenuli bi ih gaziti kao primjer.

Što će na to reći coprnice iz Lukavca? Neće izazivati vraga. Ili će mu se nasmijati u lice?

Vještice



Floraart