Prijava

Vaša prijava

Rebalans: dodatna sredstva za sanaciju šteta od potresa, asfaltiranje prometnica i nove vrtiće


press
Uoči sjednice Gradskoga vijeća, a u povodu dva mjeseca od lokalnih izbora, jutros je konferenciju za medije održao gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima na kojoj su glavne teme bile nadolazeći rebalans proračuna te aktualne teme i problematika u Velikoj Gorici.

- Unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad je financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće. Upravo suprotno, u narednim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve najavljeno iz izbornog programa – rekao je u uvodu gradonačelnik Ačkar.

Ukupan iznos rashoda rebalansom proračuna povećava se za 1,73% odnosno za 9,5 milijuna kuna te u 2021. godini planirani su rashodi od 561 milijun kuna. Ačkar je naglasio da se rebalans donosi radi potrebe usklađivanja pojedinih stavaka, a najznačajnije se odnosi na povlačenje sredstava iz EU fondova te proračuna države i županije.

- Za potrebe civilne zaštite osigurano je dodatnih 1,35 milijuna kuna od čega je milijun kuna pomoć iz državnog proračuna. Dodatnih 600 tisuća kuna osigurali smo za nabavu montažnih kućica za smještaj obitelji čiji su domovi nakon potresa bili neupotrebljiviji. Spomenut ću ovdje i 500 tisuća kuna Ministarstva kulture dodijeljeno za sanaciju dvorca Lukavec – započeo je Ačkar o sredstvima koja ulaze u proračun kao reakcija na potrebe zbog potresa.

Najveće izmjene proračuna su u Odjelu za komunalne djelatnosti i promet u cilju poboljšanja cestovne infrastrukture.

- Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija predvidjeli smo, nakon povijesnog iznosa u ovogodišnjem proračunu, sada i dodatnih 6,1 milijuna kuna. Znamo kakva je situacija te su građani s pravom nezadovoljni – rekao je Ačkar.

Više sredstava odlazi i na ZET prijevoz, povećava se stavka subvencije javnog prijevoza za 4,68 milijuna kuna.

- Treba reći kako nas je ZET ucjenjivao tražeći dodatnih 12 milijuna kuna. U dogovoru s novim zagrebačkim gradonačelnikom uspjeli smo postići razumnu cijenu – kazao je Ačkar te nastavio o budućnosti javnog prijevoza u Velikoj Gorici:

- U suradnji s Fakultetom prometnih znanosti intenzivno pripremamo novi model javnog prijevoza i on bi uskoro trebao u javnosti. Dat ćemo svim našim sugrađanima, svim mjesnim odborima, da daju svoje mišljenje i onda na jesen moramo raspisati natječaj za novoga koncesionara.

Novi projekt u proračunu za koji su osigurana značajna sredstva se odnosi na poboljšanje biciklističke infrastrukture gradnjom biciklističke staze od Velike Gorice do Starog Čiča.

- Odobrena su nam sredstva u visini 85% od 6,4 milijuna kuna vrijednosti gradnje biciklističke staze uz nekadašnji radar te za postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Mlake do Velike Gorice – potvrdio je Ačkar.

Završena je i gradnja prvog dječjeg vrtića u sjevernom dijelu grada, novog vrtića u Selnici čije otvorenje se očekuje na jesen dok je u Velikoj Buni završena prva faza radova, izvijestio je gradonačelnik.

Proračunska stavka za predškolski odgoj povećana je za dodatnih 3 milijuna kuna.

- To su sredstva za otvaranje novih kapaciteta, opremanje i plaće djelatnika – rekao je gradonačelnik.

Nakon odustajanja Zagrebačke županije od projekta Grad Velika Gorica je preuzeo obvezu kupnje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce u Velikoj Gorici, a riječ je o 2,2, milijuna kuna, izvijestio je gradonačelnik.

Mjesnoj samoupravi povećana su sredstva za male komunalne akcije – 1,15 milijuna kuna. Osigurana su sredstva od 370 tisuća kuna iz Agencije za ruralni razvoj za gradnju igrališta s umjetnom travom u Vukovini, a iz proračuna Zagrebačke županije osigurano je dodatnih 300 tisuća za novi vatrogasni dom u Novom Čiču.

Rebalansom proračuna su udvostručena sredstva za pomoć umirovljenicima s obzirom na to da su uz božićnice ove godine uvedene i uskrsnice umirovljenicima.

- Postavili smo standard da su umirovljenici s primanjima do 2000 tisuće kuna mirovine dobili najviše uskrsnice u državi, a ovim rebalansom taj standard nastavljamo i za Božić i nastavljamo isto u godinama ispred nama – rekao je gradonačelnik Ačkar te zaključio riječima da su svjesni najaktualnijih problema s kojima se grad nosi:

- Problemi koji su pred nama od Aglomeracije, pročistača, javnog prijevoza, kapaciteta u vrtićima, to su problemi koji su evidentni. Nalazimo rješenja, nosimo se s njima i želimo da sugrađani imaju točnu informaciju.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas dodao je izlaganju izvještaj o angažmanu Civilne zaštite i troškovima nastalih od potresa 29. prosinca prošle godine istaknuvši da je promptno nakon potresa ustrojen zapovjedni lanac i obaveze kako bi se ta kriza prebrodila.

- Donesene su odluke o saniranju dimnjaka, obilazak statističara, procjene sigurnosti za stanovanje i fokusiranje za što brži povratak kućama. Osiguran je smještaj u hotelskim objektima, i za stanovnike okolnih općina pogođenih potresom. Pregledana je 21 škola i utvrđena šteta u dvorani E. Kvaternika te znatnije stradala škola u Dubrancu, a od objekata kulture stradao je dvorac Lukavec. Znatnija oštećenja na sakralnim objektima utvrđena su na kapeli Sv. Vida u Mraclinu, crkvi župe Blažene Djevice Marije u V.Gorici, Sv. Petra i Pavla u Šiljakovini i Sv. Kate u Dubrancu. Sve to nam je uzrokovala dodatne troškove u proračunu – rekao je Karas te se zahvalio svim operativnim snagama na velikom angažmanu u proteklom vremenu.