Prijava

Vaša prijava

Održana 3. sjednica Gradskog vijeća


vijece
Na danas održanoj 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice izglasan je niz odluka koje su bitne za građane Velike Gorice. Među važnijima su svakako odluka o početku gradnje škole u Dubrancu koja je uništena u potresu 29. prosinca prošle godine, kao i odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Usvojena su i izvješća gradskih ustanova, te izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna. Kao mjera potpore oporavku gospodarstva ukinut je porez na potrošnju čiji su obveznici ugostiteljski objekti.

Sjednica vijeća je po običaju započela aktualnim satom. Aktualni sat današnjeg Gradskog vijeća završio je brže nego inače jer su pitanja postavljali samo vijećnici pozicije koji su nakon odlaska oporbenih ostali nazočni na sjednici. Bilo je tu pitanja o divljim deponijima, školstvu, kulturi i javnom prijevozu…

Vijećnik Stipo Duvnjak postavio je prvo pitanje koje se ticalo divljih odlagališta u blizini velikogoričkih jezera te što se događa po tom pitanju.

-Nabavili smo lovačke kamere koje će biti postavljene kroz nekoliko dana kao i oznake. Povukli smo preko pet milijuna kuna iz ministarstva jer najviše je bilo tih divljih deponija od Velike Gorice prema Vukovini gdje će biti izgrađena biciklistička staza i rasvjeta kao što je pri završetku od Velike Mlake do Velike Gorice. Takvim angažmanom iskustva drugih gradova pokazuju da se stalo na kraj onima koji stvaraju te divlje deponije-odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Grad angažirao odvjetnike za pitanje Tržnog centra

Drugo pitanje imao je Kristijan Zobec a ticalo se situacije u kojoj se zatekao Tržni centar zanemarivan od strane većinskog vlasnika zbog kojeg ispaštaju suvlasnici koji ondje zarađuju za život. Iako Centar nije vlasništvu Grad, gradonačelnik je odgovorio kako se ulažu napori da bi se stanje s Tržnim centrom poboljšalo.

-Jedan od gorućih problema našeg urbanoga dijela je Tržni centar koji nažalost nije u vlasništvu grada nego u većinskome vlasništvu privatne osobe i suvlasnici su se obratili nama za pomoć zbog neriješenih sporova i dugova zbog kojih ispaštaju. Grad Velika Gorica poduzela je pravne radnje jer ne možemo silom sve rješavati i uhvatila se u koštac s problemima. Jučer su bili predstavnici manjinskog dijela koji su oštećeni u uredu gradonačelnika gdje smo poduzeli konkretne korake i odvjetnički ured je angažiran da se tržnica vrati tamo pod krov i da to počne funkcionirati-kazao je Ačkar.

Vijećnica Kuliš imala je dva pitanja. Zašto su srednjoškolci morali otvoriti žiroračune za isplatu jednokratne pomoći za opremu što se nije moglo na račune roditelja isplatiti, a zanimali su je i razlozi zbog kojih je Grad nedavno nagrađen nagradom najboljeg u području demografije i mladih.

- Velika Gorica je dobila titulu najboljeg grada na području demografije i mladih. Razlozi su statistički: izdvajamo više od 40% proračuna za te svrhe, svako 3.dijete rođeno dobiva 10 000 kuna, svako četvrto 15 000 kuna, jedini smo grad u Hrvatskoj koji omogućava srednjoškolcima stipendije svima uz kategorije koje imamo po kriterijima izvrsnosti, socijalnog statusa i deficitarnog zanimanja. Otvoreni su novi područni objekti dječjih vrtića u Lukavcu, Selnici, pri kraju je vrtić u Buni, i okrenuli smo se proširenju vrtića u Koprivničkoj te proširenje kapaciteta u samom centru grada što znači da je sve više djece potreba i odgovaramo na izazove koji su pred gradom. Osnovne škole su također doživjele promjenu od krovova, energetske učinkovitosti, asfaltiranje igrališta… Naznake ima za smanjenje cijene vrtića sukladno predizbornom obećanju koja ispuniti, do kraja mandata ostvarit ćemo da bude besplatan-rekao je Ačkar.

Pročelnik Topolnjak objasnio je pak zašto se isplata novčane naknade srednjoškolcima morala isplatiti na njihove žiroračune.

-To je najveći pojedinačni iznos koji kao Grad isplaćujemo, radi se o 2 milijuna kuna. Da bi se sukladno zakonom to moglo napraviti, pripremiti kroz proračun i sredstva, radi se o tome da kod isplate novčane naplate morate pridržavati propisa. Htjeli smo da bude naknada neoporeziva, i zbog tog pravila svrha isplate je morala biti pomoć pri školovanju učenicima srednjih škola s područja Velike Gorice. To dobivaju učenici, a ne roditelji pa sukladno poreznim propisima onome koji ostvaruju pravo na pomoć moramo isplatiti onom tko ostvaruje to pravo. Zato su učenici morali to ostvariti. Kad se radilo o isplatu maloljetnim učeniku također račun glasi na njega, a roditelj je ovlaštenik. Zaprimili smo više od 2000 zahtjeva i oko 2000 učenika je već dobilo isplatu naknade-rekao je Topolnjak.

Božićnice stižu!

Vijećnik Mihael Grdenić pitao je o božićnicama za umirovljenike na što je odgovorio zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

-Grad Velika Gorica kontinuirano vodi i vodit će brigu o našim najstarijim sugrađanima, nakon što je ove godine isplaćena uskrsnica u najvećem iznosu u RH, bit će isplaćena i božićnica. za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 1000 kuna bit će isplaćeno 800 kuna božićnice, a one za one od 1001 kunu do 2000 kuna isplatit će se 400 kuna-rekao je Karas te je objasnio sve o uvjetima za ostvarivanje prava na mirovinu o čemu smo pisali ovdje.

Milivoj Dijanežević pitao je vezano za javni prijevoz, ZET hoće li biti ukinute neke od međužupanijskih linija.
Ačkar je odgovorio kako 310 linija međužupanijska linija, a linije koje su međužupanijske ne treba miješati s lokalnim prijevozom.

-ZET se nekorektno ponaša zbog poskupljenja subvencije, ali karta je ostala 4 kune. Građani nisu osjetili to poskupljenje. Interes građana će ostati na prvom mjestu. ZET nije želio naš lokalni prijevoz jer je neprofitabilan njima, no činjenica je da se otvara meridijan 16 i nove linije koje će voziti prema toj zoni, imat ćemo efikasnu prometnu povezanost. Svako naše naselje kad nastupi taj lokalni prijevoz u mogućnosti će biti doći do željezničkog prijevoza pa i do centra Zagreba-kazao je Ačkar.

Lukavec u ruke Plemenite opčine turopoljske

Juraj Odrčić pitao je o stanju u dvorcu Lukavec koji je stradao u potresu, Grad je povukao sredstva od 500 000 kuna, te ga je zanimalo kakva je njegova budućnost. Najavljena je i revizija Grada u dječjim vrtićima pa koja je svrha toga i imamo li neke rezultate.

-Stari Grad Lukavec je sinonim za turopoljsku baštinu po mom osobnom nahođenju trebao bi biti prepušten Plemenitoj općini gdje mu je mjesto. Očekujemo da u skorije vrijeme potpišemo, ukoliko zakonske regulative dopuštaju,a POT to zaslužuje. Naš turistički život bi bio obogaćeniji-odgovorio je Ačkar.

-Unutarnja revizija dječjih vrtića dolazi kao primarno načelo ako želite poslovati institucijom, analizirati stanje koje vas je zateklo. Revizija pokazuje da u konačnici nije gotova i javno ćemo je prezentirati. Postoji prostor za uštede i prostor odgojitelja da se ne diraju standardi djece. To je stavka koja najviše novca iziskuje od naših sugrađana. To ćemo podići na višu razinu da imamo vrtić koji je jednako kvalitetan ali manje skup-rekao je Ačkar.

Zlata Filipović kazala je kako u blizini raskrižja Lomničke i Fabijančićeve ulice postoji ugostiteljski objekt, park i igralište koje nije ograđeno. Tamo se javlja problem parkiranja svih vrsta vozila na tom području što predstavlja i opasnost za djecu.

- Pisali su građani prigovore sa zamolbom da se riješi taj problem, postavljene su žardinjere no uspjeha nema, ako se mogu postaviti klamerice, jer to je jedini način da se obuzdaju ljudi koji parkiraju na kolnim ulazima, nitko nema protiv rada objekta, ali molimo da se to napravi-rekla je.

Gradonačelnik Ačkar zamolio je pročelnika Katulića i suradnike da pisanim putem odgovore na pitanje kako bi se riješio ovaj problem.