Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Ačkar najavio 200 novih mjesta u gradskim vrtićima; u srpnju vrtić besplatan


vrtic
Gradonačelnik Krešimir Ačkar održao je press konferenciju na kojoj se osvrnuo na stanje predškolskog odgoja i školstva u Velikoj Gorici. Predstavljeno je što je do sada napravljeno, ali ono što će se tek učiniti kako bi Velika Gorica zadržala visoki standard u ovom području.

- U predškolskom odgoju bit će upisano oko 600 djece, a 200 novih mjesta bit će osigurano proširenjem kapaciteta. Prošle godine otvorili smo vrtić u Selnici. Proširujemo vrtić u Koprivničkoj ulici “Žirek”, proširujemo kapacitete u Lukavcu i završavamo vrtić u Maloj Buni – istaknuo je Ačkar.

Na jesen bi se trebao otvoriti i vrtić u prizemlju komunalnog centra Goričanka. Sve to, trebalo bi omogućiti da više od 85 posto djece vrtićke dobi bude uključeno u predškolski odgoj.

- Zbog inflacije i povećanja cijene energenata potrebna je dodatna pomoć našim sugrađanima pa ćemo u srpnju u potpunosti osloboditi roditelje plaćanja vrtića – dodao je. Kako kaže, glavni preduvjet uvođenja besplatnog vrtića je dovršetak izgradnje novih kapaciteta kako bi sva djeca dobila svoje mjesto.

Gorički osnovnoškolci na jesen će dobiti besplatne udžbenike, a Grad Velika Gorica osigurat će im radne bilježnice i sve ostale materijale koji su im potrebni. Na roditeljima je da kupe bilježnice i pernice.

- Proširujemo u osnovnim školama kapacitete dnevnog boravka. U Osnovnim školama Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika otvorit ćemo dva nova produžena boravka. Iduće školske godine novcem iz EU fondova financirat ćemo 66 asistenata u nastavi, a još njih desetak bit će financirano iz proračuna Grada – objasnio je gradonačelnik.

Grad Velika Gorica podijelit će i 50 stipendija osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a osigurano je i 46 stipendija za učenike koje se obrazuju za deficitarna zanimanja.