Prijava

Vaša prijava

Povodom Svjetskog dana djece u Velikoj Gorici dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta


djeca1
Djeca znaju što žele, vole ono što rade i spremni su inzistirati na svojim pravima. To se moglo vidjeti i danas u Vijećnici POUVG-a u kojoj je povodom obilježavanja Svjetskog dana djece držana svečana sjednica Vijeća za djecu na kojoj je ministar rada, mirovinskog sustava, rada, obitelji i socijalne politike Marin Piletić dodijelio Nagradu za promicanje prava djeteta u 2022. godini.

Svečani događaj se održao na inicijativu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, rada, obitelji i socijalne politike, a na njemu su prisustvovali ministar Marin Piletić, državna tajnica Marija Pletikosa te ravnateljica uprave za obitelj, gradonačelnik Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, predsjednik Dječjeg Gradskog Vijeća Matija Dražetić, a ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić predsjedala je Vijeće za djecu.

Velika Gorica titulu Grada prijatelja nosi već 17 godina i posebnu pažnju posvećuje djeci kroz različita područja njihovog života. Sustavnu i organiziranu brigu za djecu, osiguranje financijskih sredstava te poštivanje i ostvarivanje njihovih prava.

- Velika Gorica je grad kojem je na prioritetnom mjestu ulaganje u djecu i mlade i koji je vrhu top liste gradova u kategorijama obrazovanje i demografija te kvaliteta života – istaknula je Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar glavnu je zahvalu dao Vijeću za djecu čije prijedloge uključuje u gradski proračun.

- Upravo naši strogi, ali pravedni mladi vijećnici uvijek imaju ono što je potrebno svakom gradonačelniku i svakom vodstvu, njihova participacija. Otkada sam gradonačelnik, barem desetak njihovih prijedloga je uvršteno u gradski proračun. Participacija djece u Velikoj Gorici kroz razne oblike u kojima oni sudjeluju je nešto što će i dalje biti prioritet našega grada. Ulaganje u djecu i u budućnost nikada nije uzaludno jer djeca nam to na najbolji način vraćaju – rekao je gradonačelnik.

Matija Dražetić i Brigita Grgić, predsjednici predstavničkih tijela grada Velike Gorice, prezentirali su na svečanoj sjednici Vijeća za djecu model dječje participacije grada Velike Gorice.

Nakon sjednice, ministar Marin Piletić uručio je godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini.

Nagrada je dodijeljena učenicama prvih razreda srednje škole Ljubici Marković, Klari Malčić, Eni Mikel i Magdaleni Grgić, koje su kao učenice 8. razreda Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu svojim trudom i s ljubavlju dale odgovor na konkretni problem u svom neposrednom okruženju – problem uključenosti romske djece u društvo. Kroz projekt koje su samostalno osmislile učenice su, uz podršku svoje škole i romske zajednice, izradile slikovnicu o romskom dječaku kojemu se djeca rugaju jer jednog dana želi postati doktor, ideji koju čak ni njegova majka ne smatra realnom. Dvojezična slikovnica, tiskana na hrvatskom i romskom jeziku, šalje poruku da se snovi mogu ostvariti, te izražava važnost izgradnje i očuvanje društva slobodnog od predrasuda.

Upravo su najbrojnija nacionalna manjina djeca Roma koja se nose i s najviše predrasuda, a učenice nisu same u svojim nastojanjima da pomognu toj zajednici.

- Djeca romske nacionalne manjine Roma se sve više uključuju društvo. Najveći problem je sam ulazak u obrazovni sustav budući da su to djeca koja slabije govore hrvatski jezik. No mi smo pokrenuli program igraonice za predškolsku djecu Roma. Vidjeli smo da djeca koja su išla na taj program puno lakše se uključuju u prvi razred osnovne škole – objasnila nam je glavna tajnica Saveza društva „Naša djeca” Hrvatske Snježana Krpez.

Ostale manjine u Hrvatskoj više su uključene u svoje lokalne sredine, a nacionalne manjine njeguju svoje običaje i imaju svoja kulturno-umjetnička društva gdje prenose svoj jezik i tradiciju.

Upravo je pogled kroz dječje oči na njihovu kulturni identitet kao bogatstvo njihovog svakodnevnog identiteta tema izložbe „Djeca OKO nas” koju je u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca” Hrvatske pripremio umjetnik i fotograf Saša Pjanić.

- Radi se o diptisima od 16 nacionalnih manjina koje imamo u Hrvatskoj. Gdje je svaka nacionalna manjina predstavljena djevojčicom i dječakom od 8-10 godina koji su na jednoj fotografiji odjeveni u narodnu nošnju kao jedan habitus prepoznavanja, a drugi u svakodnevnoj odjeći. Fokus je na pozama, mimici, govoru tijela, sve što tu djecu zbližava. Koliko god da su različiti, svojim razmišljanjima, željama, igrama su slični. To sam htio artikulirati – objasnio nam je Saša.

Godišnja nagrada uručena je također članicama Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Sjena”: Sabini Lončar, Suzani Rešetar i Marici Mikulić. Svojim nesebičnim djelovanjem dale su naročiti doprinos na području ostvarivanja prava djece s teškoćama u razvoju. Upravo su one osnovale udrugu i time osigurali kvalitetniji život, ne samo sadašnjoj djeci s poteškoćama u razvoju, nego i budućim generacijama. Kroz besplatne radionice projekta Roditelji TURminatori, dale su roditeljima djece s teškoćama u razvoju konkretne, jasne i korisne savjete te podršku u izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Uz podršku Udruge „Sjena” po prvi puta su okupljene obitelji i djeca koje boluju od Cornelia de Lange sindroma (CdLS), vrlo rijetke genetske bolesti, čime je pružena podrška i ovoj maloj ranjivoj skupini djece i obitelji.

Za kraj, Nagradu za životno djelo u 2022. godini dodijeljena je gospođi Senki Klarić, ekonomistici i upraviteljici Zaklade „Vaša pošta” koja je posvetila više od 10 godina svog slobodnog vremena volonterskom radu za one i s onima kojima je podrška najpotrebnija – djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Prilikom svog volonterskog rada u dječjim domovima uočila je brojne probleme s kojima se djeca suočavaju, a jedan od njih koji je prepoznala je i ulazak u samostalan život nakon napuštanja ustanove. Kako bi pomogla djeci u tom velikom koraku naprijed, osnovala je Zakladu „Vaša pošta” koja djeluje već 12 godina i predstavlja platformu preko koje osobe doniraju financijska sredstva koja se, zatim, u obliku polica životnih osiguranja, u formi mjesečnih renti, isplaćuju djeci koja napuštaju institucionalni oblik skrbi i odlaze u samostalan život.

Svoju misiju je gospođa Senka Klarić započela u dječjem domu „Maestral” u Splitu, a ovaj jedinstveni projekt pokrenula je i proširila na 20-ak dječjih domova diljem Hrvatske. Ukupno je ugovoreno polica osiguranja u vrijednosti od oko 3 milijuna eura za više od 507 djece, a među njima su i djeca koja su dobila azil u Republici Hrvatskoj, majke s tek rođenom djecom iz materinskog doma te djeca iz domova za odgoj djece i mladeži.

Ministar Marin Piletić je čestitao svim dobitnicima i nominiranima.

- Jedini pobjednik ovdje su djeca. Ako definiramo koji su nam zajednički prioriteti, onda vjerujem da će budućnost za naše najmlađe biti svijetla. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prije koji tjedan objavilo i dodijelilo novih 250 ugovora za izgradnju novih vrtića diljem Republike Hrvatske. Isto tako, Vlada je odlučila da će od sljedeće godine uvesti besplatne obroke za djecu u osnovnim školama. To je rezultat prijedloga koji su dolazili iz društava i akademske zajednice – rekao je ministar Piletić, te najavio da će od 1. siječnja s radom početi Obiteljski centar – trajna ustanova koja će davati podršku svim obiteljima koji se nose s određenim oblicima teškoća.

djeca2