Prijava

Vaša prijava

Izglasan proračun za 2023. u visini od 93,2 milijuna eura


vijece
Sa 16 glasova za, sedam glasova protiv i jednim suzdržanim na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice usvojen je proračun za 2023. godinu. Prvi je ovo gradski proračun iskazan u eurima, a isto i prvi proračun pripremljen prema novom ustroju Gradske uprave koji će stupiti na snagu s početkom iduće godine.

Za 2023. godinu u proračunu se planiraju prihodi i primici u iznosu od 93.277.910,00 eura. Taj iznos sadrži i višak prihoda koji se prenosi iz prethodnog razdoblja u iznosu od 134.580,00 eura koji je projiciran kao višak namjenskih i vlastitih prihoda proračunskih korisnika.

- Ovaj proračun donosimo u uvjetima visoke stope inflacije uzrokovane globalnim sigurnosnim, ekonomskim i energetskim krizama. Glavni naglasak je osiguranje funkcioniranja grada u ovim izazovnim vremenima bez zaustavljanja razvojnih projekata i smanjenja ili gašenja socijalnih programa. Nastavljamo s izgradnjom vrtića i vrtićkih kapaciteta, a poznato je da smo uspješno aplicirali za sredstva kojim ćemo izgraditi još dva vrtića i osigurati skoro 400 novih mjesta. Nastavljamo sa stipendiranjem studenata i učenika, a broj stipendija za deficitarna zanimanja povećali smo s 30 na 50. Osigurano je financiranje svih gradskih zajednica koje su stupovi društva u našem gradu. Svi oni okupljaju veliki broj naših sugrađana, posebice mladih, i svojim radom oplemenjuju Veliku Goricu i Turopolje – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Velika sredstva u ovom proračunu izdvojena su za projekte energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Najznačajniji su modernizacija javne rasvjete i postavljanje solarnih panela na krovove zgrada javne namjene kroz projekt “Velika Gorica – solarni grad”.

Gradonačelnik je najavio i pokretanje projekata koji su godinama bili najavljivani poput novog autobusnog terminala, centra za starije osobe, uređenja željezničke stanice, izgradnje mosta u Čičkoj Poljani i nove škole u Dubrancu.

Proračun 2023. – prezentacija (PDF)