Prijava

Vaša prijava

Bogatiji za Zavičajni muzej


zavicajni4
Muzej Turopolja, već prepoznat kao bogat zavičajni muzej, proširio je svoj izložbeni prostor uz novi Zavičajni muzej Vukomeričkig gorica otvoren na Ključić brdu. Društveno dom nedaleko poznatog izletišta u Vukomeričkim goricama preuređen je za izložbeni postav koji prikazuje nekadašnji život u ovim krajevima.

Stvari koje su se koristile u domaćinstvu i na gospodarstvu, fotografije, video prikazi običaja i druga tradicionalna baština okosnica su ovoga muzeja.

- Ideja je bila prikazati stanovanje i gospodarstvo ovoga kraja, to je obrada platna te većinom vinogradarstvo. Nadamo se da će se ljudi sami javiti s prijedlozima za postav, ali i sa stvarima koje čuvaju kod kuće i imaju muzejsku vrijednost za ovu zbirku – rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić.

Ravnateljica Muzeja Turopolja posebno je istaknula kako je danas u svijetu poseban izazov očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu, no to u Turopolju je i lakše od očuvanja predmeta, a što su najbolje prikazali i članovi FA Šiljakovina koji su pjesmama uljepšali program otvaranja Zavičajnog muzeja.

Muzej će dodatno proširiti i turističku ponudu Vukomeričkih gorica, a njegovom tematikom posebno su zadovoljni sami stanovnici ovoga kraja.

- U sastavu našeg mjesnog odbora imamo tri društvena doma, jedan se koristi za sportske potrebe, jedan za vatrogasce, a evo ovaj ćemo koristiti za očuvanje naše baštine Vukomeričkig gorica kako bi prikazali kako se nekad živjelo u našim krajevima – rekao je Zlatko Petrac iz mjesnog odbora.

Gradonačelnik Dražen Barišić podsjetio je kako se uz stare turopoljske ljepotice – crkve i kapele diljem Turopolja, privatnim ulaganjima i javnim sredstvima obnavljaju i grade nova zdanja koja prikazuju život u prošlosti. U Novom Čiču se postavlja etno selo, obnovljena je kurija Modić-Bedeković, u Lukavcu imamo kaštel i u Šiljakovini Andautoniju. Drvene ljepotice se obnavljaju ili grade u Gradićima, Buševcu, Kurilovcu dok je cijeli Mraclin posebna cjelina s izuzetnim primjerima drvene arhitekture. Muzej Turopolja kroz novi Zavičajni muzej donosi novu kulturnu i turističku vrijednost za Veliku Goricu. Gradonačelnik je na kraju najavio i dodatne sadržaje u pripremi – u 2015. godini svoja vrata bi trebao otvoriti Muzej Domovinskog rata u vojarni u Velikoj Buni, a želja je u skoroj budućnosti osnovati i muzeje vatrogastva te zrakoplovstva.

Izvor: VG Danas

zavicajni3