Prijava

Vaša prijava

Gorički školarci za buduće generacije: zasadili 2000 sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu


lug1
Sadnjom oko 2.000 mladica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu završio je projekt Šumoborci u kojem je sudjelovalo oko 200 učenika goričkih osnovnih škola, a koji su organizirali Turopoljska udruga skauta Tur u suradnji s Hrvatskim šumama i Šumarijom Velika Gorica.

– Nisam se jako umorila. Mislila sam da će mi biti hladno, a čak mi je bilo vruće. Ali bilo mi je super. Doma sam već sadila drveće, ali nikada hrast – rekla je Nika iz Osnovne škole Vukovina i dodala kako će sigurno doći provjeriti kako raste stablo koje je zasadila, a isto će učiniti još jedna učenica iz Vukovine. Lana kaže kako joj je bilo super saditi drveće, zabavila se i uživala u druženju s prijateljima.

Prije sadnje stabala u šumi, članovi Turopoljske udruge skauta Tur su djecu educirali o klimatskim promjenama, općekorisnim funkcijama šuma i čovjeku kao bitnom faktoru klimatskih promjena. Učenici su saznali i koje promjene mi moramo učiniti sami na sebi da bi smanjili štetne posljedice na okoliš.

– Iznenadilo me jer se ove godine lopate prihvatilo osam osnovnih škola s područja grada, što je jako veliki broj. Djeca su danas jako ozbiljan posao odradili. ‘Zapeli’ su i stvarno su puno i kvalitetno sadili, što je za svaku pohvalu – kazao je predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur Alen Konjević te dodao kako je interes za pošumljavanjem bio daleko veći od mogućnosti organizatora.Ovu edukativnu ekološku akciju ove je godine podržao i Grad Velika Gorica.

– Ovo je zaista hvale vrijedna akcija, primjer i poticaj svima ostalima i možda najbolji odgovor na današnje probleme ekologije. Jako je bitno da se u dijelu gdje se poruše stabla i zasade nova. Velike pohvale našim skautima i puna podrška Grada Velike Gorice – komentirao je akciju sadnje hrastova gradonačelnik Krešimir Ačkar koji se u četvrtak i pridružio djeci u Turopoljskom lugu te s njima zasadio mladicu hrasta lužnjaka.

Želja Turovaca je da se pošumljavanje nastavi kako bi buduće generacije kvalitetnije živjele jer, da bi jedno stablo doživjelo svoju punu biološku funkciju, ono treba 50 godina, istaknuo je Konjević.

lug2