Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica uvodi štedljivu javnu rasvjetu


led
Velika Gorica priprema se za punu modernizaciju sustava javne rasvjete kojom će se novom LED rasvjetom zamijeniti više od 9 tisuća rasvjetnih tijela na velikogoričkim cestama, a s glavnim ciljem smanjenja proračunskih izdvajanja za električnu energiju.

Zanimljivost nove tehnologije je i da će se moći regulirati jačina svjetlosti čime će se ispoštovati nova pravila o svjetlostaju koji se uvodi u Hrvatskoj zbog smanjenja svjetlosnog onečišćenja. Gorička rasvjeta tako će raditi na 100% snage od uključivanja do 20:30 sati kada sustav smanjuje jačinu na 80% do ponoći. Od ponoći do 4 ujutro rasvjeta će svijetliti na 50%, povećati se ponovno na 80% do 6 ujutro te raditi na 100% do gašenja rasvjete. Ispoštivanje odredbi Pravilnika koji definira svjetlostaj uštedjet će dodatnih 32% na potrošnji energije.
Prvi koraci za ovaj projekt su bili izrada elektrotehničkog projekta i ostale dokumentacije koja je pokazala potrebu za ovako velikim zahvatom, a sljedeći korak će biti osiguranje sredstava kroz HBOR-ov financiranje u iznosu od 3,5 milijuna eura, o čemu će na sutrašnjoj sjednici raspravljati Gradsko vijeće, što je glavnina od 4,5 milijuna eura procijenjene vrijednosti radova.

Za godišnjih 4100 sati rada postojeće javne rasvjete u Velikoj Gorici godišnje treba značajnih 7,2 MWh električne energije dok bi nova LED rasvjeta trošila četiri puta manje električne energije odnosno 1,7 MWh. Razlika potrošnje pokazala je da će se investicija isplatiti za 1,73 godine.

Naime, na posljednjem javnom natječaju za opskrbu grada električnom energijom s HEP-om je ugovorena cijena od 0,46 eura za kWh (s PDV-om) koji sa spomenutih 7,2 MWh potrošnje daje godišnji električni račun javne rasvjete od 3,32 milijuna eura odnosno 25 milijuna kuna. Ipak, Velika Gorica, kao i ostali, danas ne plaćaju te iznose jer je intervencijom Vlade Republike Hrvatske razlika do tržišne cijene namirena iz državnog proračuna. Zadrži li Vlada RH ovu mjeru i u narednim godinama samo vrijeme povrata investicije zbog manjeg troška el. energije će se produžiti, no energetska učinkovitost u ušteđenih 5,5 MWh i dalje će biti značajnih 76,70%. Ukoliko državne potpore ne bi bilo račun bi bio spomenutih 3,3 milijuna eura dok bi za rekonstruirani sustav sa LED tehnologijom godišnji račun za el. energiju bez državne potpore iznosio 773 tisuće eura.
Također, godišnje održavanje postojeće javne rasvjete iznosi 90 tisuća eura dok je procjena održavanja novog sustava LED rasvjete 13 tisuća eura godišnje koje osigurava radni vijek LED rasvjetnog tijela od 100 000 radnih sati te smanjeno opterećenje električnih vodova.

Drugi projekt energetskih ušteda koji je već u provedbi je postavljanja solarnih elektrana na 22 zgrade javne namjene, projekt vrijedan 654 tisuće eura od čega je 533 tisuće financirano iz bespovratnih sredstava putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine. Ovim projektom dječji vrtići, osnovne škole i drugi gradski objekti dobivat će 50% električne energije samoproizvodnjom iz svojih solarnih elektrana.