Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica predvodnik zelene tranzicije – na 22 gradske ustanove postavljene sunčane elektrane


solar12
U Pučkom otvorenom učilištu danas je predstavljen završni projekt „Velika Gorica – solarni grad odbrojavanje”. Na čak 22 objekta ustanova javne namjene postavljene su sunčane elektrane što Veliku Goricu svrstava među vodeće gradove u korištenju obnovljivih izvora energije. Konferenciji je prisustvovao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predstavnici REGEA-e, Energetskog instituta Hrvoje Požar te domaćin gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je pohvalio svoje suradnike na odlično napisanim projektima. Podsjetio je da je osnovna škola u Čiču bila pilot projekt, a ušteda na električnoj energiji iznosi više od 50 posto.

-Postavljene su 22 solarne elektrane gdje je procijenjena ušteda električne energije nešto više od 50% što je odlično u financijskom smislu za naš lokalni gradski proračun, a to je i ekološki prihvatljivije. S jedne strane štedimo novac, a s druge ekološki prihvatljivije rješenje imamo jer 30% sunčeve energije imamo više nego zapadne zemlje koju ćemo na najbolji mogući način iskoristiti. Nastavljamo s ovim procesom. U ovom trenutku sve naše 22 ustanove koje su zadovoljavale statičke uvjete i bile obuhvaćene ovim procesom su dobile sunčane elektrane, ali u daljem periodu na novoizgrađenim školama, vrtićima, staračkome domu, poduzetničkom inkubatoru, ovo će postati jedan standard. U odjelu trenutno promišljaju kako napraviti natječaj i kako dati poticaj kako bi obiteljske kuće mogle osjetiti prednost i napraviti elektrane na svojim obiteljskim kućama – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Resorni ministar Šime Erlić kazao je kako Velika Gorica koristi sve prilike koje nude EU fondovi. Podsjetio je na povučenih više od 100 milijuna eura sredstava iz fondova Europske unije koji su dostupni za Veliku Goricu.

-Danas smo ovdje zbog daljeg iskoraka koji radi Velika Gorica, to je Zelena tranzicija i ona se tu pozicionira kao grad koji postaje predvodnik u tom segmentu. Moram na tome čestitati. Jer program koji smo proveli danas, Velika Gorica se pozicionirala kao prvi grad s najvećim brojem instaliranih solarnih elektrana na svojim javnim ustanovama. Mi znamo da javni sektor sa svim javnim ustanovama zauzima jedan velik broj administracije javne potrošnje električne energije. S ovakvim programom gdje mi omogućavamo javnim ustanovama da se prebace na ekološkiji vid električne energije sa solarima, a znamo da je to naša komparativna prednost jer imamo više sunčanih dana od ostatka Europe postižemo uštedu električne energije, čak 37% niži računi će biti na javnim ustanovama, a dobro je za okoliš jer smanjujemo emisiju CO2, to je paradigma Vlade u sljedećoj perspektivi gdje mi želimo zadržati snažne stope gospodarskog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima iz EU fondova, a moramo biti održivi, čuvati okoliš paralelno uz rast i razvoj – zaključio je ministar Šime Erlić.

Solarna elektrana postavljena je na jedan objekt Veleučilišta Velika Gorica, ušteda bi na godišnjoj razini trebala biti između 30 i 40 posto.

-Mi intenzivno dvije i pol godine radimo da bi došli do ovog cilja koji imamo danas. Sve je počelo sa zahtjevima prema HEP-u i raspisivanjem natječaja za odabir izvođača i stručnog nadzora, nakon toga kreću radovi, ako pogledamo bili su najlakši dio posla, u dva dana gotovi. Nakon toga opet slijedi odobrenje od strane stručnog nadzora. Kad se elektrana postavila nije bila u funkciji nego smo opet uputili zahtjev HEP-u da se ona pusti u funkciju i trajni pogon i tu potvrdu smo dobili krajem prošle godine, čekalo se 3 mjeseca na potvrdu. Računali smo da ćemo uštedjeti od 7 do 8 000 eura na godišnjoj razini-zaključio je Antonio Klobučar iz Veleučilišta Velika Gorica.

Ovaj projekt poduprla je i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

-Veseli me kada možemo vidjeti sunčane elektrane na 22 gradska objekta, na njima će se proizvoditi čista električna energija, bit će značajna i financijska ušteda- kazao je predstavnik REGEA-e Velimir Šegon.

Partner projekta je i Energetski institut Hrvoje Požar.

-Kroz ovaj program smo financirali tri ključne energetske teme za energetsku neovisnost Hrvatske, a to su geotermalni izvori energije, energija mora i sunce. Bolnica u Rovinju će se u potpunosti grijati i hladiti energijom mora, bazen Juga u Dubrovniku će se isto grijati i hladiti na energiju mora kao i jedno brodogradilište – istaknuo je Matija Vajdić, predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Kako bi ostali gradovi napravili željenu zelenu tranziciju resorni ministar je napomenuo kako je Vlada RH kroz EU fondove uspjela osigurati preko 2 milijarde eura u novom razdoblju do 2029. za ulaganja u zelene održive projekte, ali preko 500 milijuna eura za područje energetike i obnovljive izvore energije.

solar11