Prijava

Vaša prijava

Više od 20.000 posjetitelja na ovogodišnjem Zrakoplovnom danu – AirVG 2024


airvg1
U Velikoj Gorici u subotu je održan Zrakoplovni dan. Treći aeromiting AIRVG2024 privukao je pozornost brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u zrakoplovstvo koji su u Veliku Goricu došli iz raznih krajeva Hrvatske, ali i šire. Među njima je i 700 zrakoplovnih fotografa iz 25 zemalja svijeta. Posjetitelji su se došli upoznati s avionima, helikopterima i svjedočiti pravoj zrakoplovnoj priredbi.

Velikogorički aeromiting održan je na starom terminalu Zračne luke dr. Franjo Tuđman gdje je od podne otvorio svoja vrata. Posjetitelji su od samog početka pristizali u velikom broju i uživali u svemu što im aeromiting ima za ponuditi.

Posjetitelji aeromitinga mogli su se upoznati s radom Zrakoplovno – tehničkog centra te Zrakoplovno – tehničke škole koji djeluju na području Velike Gorice. Upravo su njihovi štandovi privukli velik broj posjetitelja svih dobnih skupina, a neki od sadržaja koje predstavljaju privukli su upravo one najmlađe.

-Na našem štandu imamo motor od helikoptera i izbacivo sjedalo u koje se mogu vezati djeca i svatko tko želi. Reakcije su izuzetno pozitivne. Imaju interes za zapošljavanje do interesa za dijelove koje mogu vidjeti. Najviše su zainteresirana djeca – kazao je Roman Babić iz ZTC-a.

Martin Takač maturant Zrakoplovno – tehničke škole posjetiteljima predstavlja rad ove odgojno – obrazovne ustanove koja jedina u ovom dijelu Hrvatske koja školuje mlade tehničare zrakoplovstva. Izložili su ovdje završne radove svojih maturanata poput makete kanadera, helikoptera te 3D print jednog mlaznog motora.

-Ljude interesiraju informacije o školi, o upisu. Imamo izložene završne radove učenika pa im malo objašnjavamo o tome. Podjednak je interes i među dječacima i djevojčicama. Mi smo većinom muška škola, ali ima i djevojaka koje su zainteresirane za zrakoplovstvo – rekao nam je Martin pohvalivši organizaciju ovogodišnjeg AIRVG-a.

Popodnevni sati bili su rezervirani za letački program koji je počeo akrobatskim letom Krila Oluje, nakon njega uslijedio je demo program aviona Zlikn 242L, nakon toga helikopteri su izveli simulaciju spašavanja pilota iz neprijateljskog područja. Zatim su zajedno poletjeti Migovi i Rafalei. A za kraj je uslijedio demo program i atraktivan pozdrav Krila Oluje.

Ovu zrakoplovnu manifestaciju organizirali su Grad Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb uz potporu Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Vlade.

-Zadovoljni smo, sretni smo da možemo napraviti ovakav događaj s velikim brojem posjetitelja i naših Velikogoričana. Znamo da je bilo nekih kritika jer je broj ograničen, a to je zato što je naša zračna luka aktivna i sve mora biti po sigurnosnim protokolima. Vrlo smo zadovoljni s pomoći koju imamo od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje ima svoje programe i MZLZ koja je domaćin događanja. Oko 700 fotografa iz 25 zemalja se akreditiralo. Sretni smo što smo mogli oživjeti AIRVG nakon jedne pauze zbog pandemije, ali nadamo se da ćemo ga moći organizirati opet – rekao je direktor organizacijskom tima Juraj Odrčić.

-Prekrasan dan za Veliku Goricu, broj posjetitelja govori u prilog činjenici koliko je ova manifestacija bila veliki magnet za sve one koji su željeli uživati u svim atrakcijama. Trudit ćemo se idućih godina povećati broj ulaznica, ali ćemo ići i u smjeru brendiranja Velike Gorice kao Grada zrakoplovstva – kazao je prvi čovjek grada Krešimir Ačkar.

-Ja mislim da je ovo sjajno, drago mi je što imamo priliku još jednom vidjeti naše Rafaele, posebno je zanimljiv zajednički nastup MIG-a i Rafaela i to je sjajna atrakcija – istaknuo je ispred Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je na ovom hvalevrijednom događaju i kako bi promovirali zvanje vojnog pilota.

-Naravno da nam se sviđa organizacija i oduševljeni smo. Očekivali smo oko 10 000, no pretpostavljamo da će se izmijeniti puno više ljudi. Organizacija je zaista impresivna i nadamo se da će i posjetitelji biti zadovoljni, mogu vidjeti avione, ulaziti u kabine, razgovarati s pilotima i saznati na koji način se prijaviti za vojnog pilota – istaknula je bojnica Antonija Trupinić.

-Velika Gorica kao grad zrakoplovstva uživa u povlasticama toga što se MZLZ kao naš prozor u svijet, a li mogućnost da imamo broj noćenja koji je vezan uz zračnu luku, a to je onda ujedno potencijal za našu Veliku Goricu i okolicu, prekrasni zeleni prsten koji okružuje naš grad da turisti obiđu znamenitosti i ljepote koje im nudi Velika Gorica i Turopolje. Današnji događaj je velik dan za naš grad. Ogroman je interes novinara i nadamo se da će ovaj događaj promovirati naš grad koji svojim posjetiteljima, ali i stanovnicima nudi puno sadržaja – rekla je direktorica TZ Velike Gorice Maja Toth.

Slika Velike Gorice obišla je svijet, velika je to promocija Lijepe naše. Brojni zaljubljenici u avione došli su s djecom kako bi uživali u letačkom programu ali i u razgledavanju aviona. Posebno atraktivna bila je mogućnost ulaska u MIG na koji su građani strpljivo čekali u redu. Nakon ovog uspješnog događaja, zasigurno će ubrzo uslijediti organizacija za idući aeromiting.

airvg2