Prijava

Vaša prijava

Ravnateljstvo civilne zaštite predstavilo kampanju ‘Usvoji znanja da šteta bude manja’


cz1
Da bi se građani upoznali s radom civilne zaštite i upoznali građane, posebno djecu s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite, podizanja svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa, kako se ponašati u slučaju katastrofa i kako odgovoriti na njih, Ravnateljstvo civilne zaštite u našem je gradu provelo kampanju „Usvoji znanja da šteta bude manja“.

U parku dr. Franje Tuđmana pripremljene su razne aktivnosti, od opreme i vozila operativnih snaga sustava civilne zaštite, modeli potresa, poplava i erozije tla, simulator potresa te tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja. Posjetitelji su imali priliku pogledati i demonstraciju rada s robotom, odnosno modernu tehnologiju kao što su dronovi i termovizijske kamere.

Tom je prilikom postavljen i vatrogasni poligon, a građani su mogli izmjeriti šećer u krvi i tlak.

-Ovo je prva nacionalna kampanja „Usvoji znanja da šteta bude manja“ kojom Ravnateljstvo civilne zaštite educira i pokazuje građanima što je civilna zaštita i kako ona funkcionira te što sve trebaju znati, a odnosi se na mjere i aktivnosti, kako treba spašavati, pokazujemo operativne snage kroz interaktivne radionice, pokazujemo rizike poput potresa, poplava, suša – istaknuo je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Prikazane su i nove tehnologije poput drona te simulatora potresa koji je bio najzanimljiviji našim najmlađim sugrađanima.

-Djeca u simulatoru mogu osjetiti kako potres izgleda u pravom smislu – dodao je Trut.

Ravnateljstvo civilne zaštite kampanju provodi u gradovima diljem Lijepe naše, kako bi se svi stanovnici upoznali s njihovim radom.

Preventiva, priprema, aktivnost i edukacija zadaća je djelatnika civilne zaštite koji su na pomoći u izvanrednim situacijama ali i na edukacijama naših građana.

-Civilna zaštita je u našem gradu predstavila samo dio onoga što ima i što može pružiti u svim neprilikama. Drago nam je što smo spojili VG Fest i edukativnu kampanju. Vidjeli ste da u svibnju i lipnju Velika Gorica „diše punim plućima“, park dr. Franje Tuđmana je ispunjen aktivnostima – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Neven Karas i zahvalilo Ravnateljstvu civilne zaštite što su kampanju „Usvoji znanja da šteta bude manja“ predstavili našim sugrađanima.

Do sada se nacionalna kampanja Ravnateljstva civilne zaštite „Usvoji znanja da šteta bude manja“ provodila u 30-ak gradova te je obuhvatila oko 6000 djece i mladih. Ravnatelj Damir Trut kazao je da će u naš grad zasigurno doći i iduće godine, a danas su na Tuđmancu do 14:00 sati.

cz2