Prijava

Vaša prijava

23. Gastro Turopolja je humanitarnog karaktera – prikupljena sredstva idu za Ivana Šćepinu


gastro
Od 4. do 13. listopada Velika Gorica ponovo živi u znaku gastronomije i lokalnih specijaliteta te postaje središtem vrhunskih okusa i tradicije. Pred nama je 23. Gastro Turopolja koji će se održati narednog vikenda, dok će veliki, tradicionalni ručak održati u nedjelju 13. listopada u Parku Plemenite općine Turopoljske.

Manifestaciju kao i svake godine organizira Turistička zajednice Grada Velike Gorice i Udruženje obrtnika Velika Gorica ove godine nudi bogat kulturni, glazbeni i zabavni program, natjecateljskog duha u pripremi gastronomskih delicija neće nedostajati, a cijeli Gastro ima i humanitarni karakter. Naime, ove godine Gastro se priključuje akciji „12 igrač” putem koje se skupljaju sredstva za mladog sugrađanina Ivana Šćepinu.

Manifestaciju su na tiskovnoj konferenciji predstavili gradonačelnik Krešimir Ačkar i direktorica TZVG Maja Toth.

-Gastro Turopolja nije samo prilika za uživanje u delicijama naše domaće kuhinje već je platforma kroz koju promičemo našu kulturnu baštinu, vrijednost lokalne zajednice i naše domaće obrtnike i privrednike. Odavno je postao simbol našega grada i svake godine možemo svjedočiti sve većem broju posjetitelja kako iz Velike Gorice i Turopolja tako i iz Zagreba i okolnih sredina, a to govori da je kvaliteta sve veća i da je događaj primamljiviji onima koji žele provesti ugodno nedjeljno popodne na našem Gastru – rekao je gradonačelnik Ačkar.

-Posebno nas raduje da cijeli program prati i humanitarna akcija 12 igrač kroz koji će se prikupiti sredstva za Ivana Šćepinu. Ponosni smo što ćemo kroz bogat program i ponudu zajedno učiniti dobra djela za one kojima je to najpotrebitije – dodao je gradonačelnik pozvavši sve građane da se pridruže ovogodišnjem Gastru.

Ova tradicionalna manifestacija započela je u petak, 4. listopada Tjednom restorana kroz koji 13 velikogoričkih restorana nudi posebne jelovnike po promotivnim cijenama. U subotu će se održati „Dječji Gastro” na kojem će najmlađi pokazati svoje kulinarske vještine, a nedjelja će donijeti završni tradicionalni ručak na otvorenome.

Direktorica Turističke zajednice predstavila je nekoliko inovacija koje donosi ovogodišnji Gastro:

-S udrugom VG Legacy dogovorena je suradnja i pozvani su svi da sudjeluju u akciji za našeg Ivana i budu njegov „12 igrač”- na način da skeniranjem QR koda mogu donirati sredstva te ostale donacije uplatiti. U suradnji s vrtićima dogovorili smo da se ispeče velika porcija štrudli od jabuka, a u akciju su se uključili dječji vrtići Žirek, Ciciban i Velika Gorica. Jabuke će donirati OPG Grar iz Čiča. Štrudla će se prodavati po promotivnim cijenama a sredstva također idu za Ivana – najavila je Toth.

Novost je i natjecanje u pripremanju domaće turopoljske knedlice od šljiva. Za borbu su se odlučila tri društva žena i to DŽ Kozjača, DŽ Buševec i DŽ Rakitovec.

U sklopu Gastra Turopolja održavaju se i Festival ekološke poljoprivrede, Gospodarski sajam i Dani meda.

U Dječjem Gastru u subotu sudjelovat će izviđači iz cijele Hrvatske koji će spremati gulaš, a pripremat će ga i učenici srednje škole koji se školuju za zanimanja kuhar. Oni će također spremiti i palačinke i fritule.

Na pozornici će cijeli dan nastupati mladi izvođači, a u suradnji s ekipom „Aktivna Hrvatska” građani će moći vježbati na otvorenom.

Program u petak počinje u 12 sati otvaranjem Festivala ekološke poljoprivrede od 12 do 14 sati. Tom prilikom bit će održana tri stručna predavanja u organizaciji Udruge ekoloških proizvođača Zagrebačke županije.

U nedjelju će se održati radionica pripreme roštilja koju organizira Davor Šušković.

-Osim vatrogasnih društava, i društava žena koje se natječu u pripremanju kotlovine bit će tu šarana rašljama i gulaša te ugostitelji koji će obogatiti ponude tradicionalnih turopoljskih specijaliteta, ali i sudionika festivala The Flying Dish (Šušković, Hiperion, Cugeraj i Jellyfish) – najavila je direktorica Toth.

U nedjelju će se u sklopu Gastra održat će se i revija haljina koju priprema Društvo žena Novog Čiča.

U spremanju kotlovine u nedjelju će biti 45 natjecatelja od kojih 26 pripremaju kotlovinu, a ocjenjivat će ih iskusna nepca članova žirija u sastavu: Zlata Mück,Tomislav Špiček, Ribafish i Mile Butorac.