Prijava

Vaša prijava

Stigli novi kontejneri za staklo, slijedi 22 tisuće posuda za odvojeno prikupljanje


Kontejneri-za-staklo-1
Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u manje od mjesec dana – nova pošiljka. Novih 100-tinjak spremnika bit će postavljeno na javne površine, dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada „na kućnom pragu“ stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22 720 spremnika. Osim kontejnera za staklo tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona.

„Kad se svi spremnici podijele i kad će svatko moći razvrstavati otpad na kućnom pragu bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja“, govori predsjednik Uprave VG Čistoće, Ivan Rak. Dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Osim toga, VG Čistoća je i u postupku nabave kompostera. „Korisnici će sami moći odabrati žele li komposter ili posudu za biootpad, a oni koji se odluče za komposter u konačnici će imati i nešto manje račune za odvoz otpada od ostalih korisnika“, zaključio je Rak.

Kontejneri-za-staklo-2