Prijava

Vaša prijava

Velikoj Gorici nagrada u kategoriji pametna uprava


eurb1
Građani Velike Gorice od srpnja online sudjeluju u promjenama prostornih planova Grada. To im je omogućeno inovativnom aplikacijom s kojom je zamorna administrativna procedura tek bliska prošlost.

Komplicirane zakonske procedure, pribavljanje raznih suglasnosti i mišljenja, mnogo papira i dolazaka u urede…Sve to je građanima Velike Gorice postalo jednostavnije zahvaljujući novom inovativnom rješenju koje je u sklopu pete konferencije „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019.“ u organizaciji Poslovnog dnevnika Gradu donijelo pobjedu u kategoriji „Pametna uprava“.

Smart cities – Pametni gradovi san su o budućnosti koja lako može postati stvarnost. Oni su okvir za razvoj, realizaciju i promociju održivog razvoja u suočavanju sa rastućim globalizacijskim izazovima. Građani su u sustav pametnog grada uključeni na različite načine koristeći moderne tehnologije poput pametnih telefona, računala ili povezanih kućanstava.

Uvođenjem inovativnog procesa preko modula Gradskog geografskog informacijskog sustava (GIS) eURB za davanje prijedloga izmjena prostornih planova Grada, građane Velike Gorice se aktivnije uključilo u upravljanje prostornim razvojem Grada, što će izravno utjecati na poboljšanje kvalitete njihovog života. Nova je aplikacija dodatni modul postojećeg GIS-a koji omogućuje potpunu digitalizaciju procesa predlaganja izmjena prostornih planova.

Na Geoportalu unutar stranice Grada već od ranije je bio dostupan digitalni pregled prostornih planova s pregledom čestica i tekstualnih odredbi planova. Međutim Grad je htio ići korak dalje i omogućiti građanima da na istom mjestu, iz udobnosti svog doma, mogu upisati i svoj prijedlog izmjene pojedinog prostornog plana. Stoga su odlučili razviti aplikaciju eURB. Nakon što pošalju svoj prijedlog, na e-mail im stiže potvrda da im je isti zaprimljen, čime je cijeli proces znatno skraćen i olakšan.
Jednostavnim se rješenjem u Gradu nadaju da će svi građani prihvatiti ove novosti te da
će iste olakšati rad i uštedjeti vrijeme, kako javnih institucija tako i svakog pojedinca.

Pametan grad poželjan za život

Inovativno rješenje osmišljeno je u gradskom Upravnom odjelu za urbanizam i zaštitu okoliša, a aplikaciju za primjenu rješenja izradila tvrtka iz Zagreba, Promet i prostor d.o.o., . U ovom slučaju ideja i izrada su išli ruku pod ruku te doveli do jedinstvenog rješenja koje će sa svakim prostornim planom davati građanima veće mogućnosti pregleda i davanja mišljenja, a što će sve u konačnici kulminirati online sudjelovanjem u javnoj raspravi.

Gradonačelnik Dražen Barišić iznimno je zadovoljan poboljšanjima i digitalizacijom. „Idemo u korak sa suvremenim digitalnim trendovima. Velika Gorica u svim segmentima ide prema tome da bude pametan i jednostavan grad poželjan za život. Prvi smo u Hrvatskoj uveli ovaj sustav, i u kratko vrijeme korištenja jako smo zadovoljni odazivom i prijedlozima građana za daljnji razvoj.“

Gradska uprava želi aktivno uključiti građane u procese donošenja planova od samog početka te se nadaju da će ovo biti samo jedan u nizu projekata kojima će im olakšati život. „Sustavno radimo na razvoju budućih pametnih rješenja koja će svima olakšati življenje. I sami smo građani koji u nekom trenutku života moramo obavljati administrativne procedure. Ovako svima olakšavamo, pojednostavljujemo postupke, uključujemo građane i činimo Veliku Goricu još poželjnijim gradom za življenje.“ dodao je gradonačelnik.

eurb2