Prijava

Vaša prijava

Već pet dana bez novozaraženih, i dalje samo nužni javni prijevoz


cz
U protekla 24 sata nemamo novih zaraženih i imamo još dva nova ozdravljenja. Tako brojimo 34 oboljela Velikogoričanina, 4 oboljelih u susjednim općinama i ukupno 10 ozdravljenih osoba. Dakle, već peti dan smo bez novih oboljenja, što je pozitivno i zahvaljujem našim sugrađanima što se pridržavaju mjera.

Moramo znati da Velika Gorica pripada jednoj županiji, a Zagreb je druga županija. Međužupanijski prijevoz nije najavljen kao mogućnost u prvoj fazi popuštanja mjera. Tako da do daljnjega funkcionira već uspostavljeni nužni prijevoz unutar grada Velike Gorice, s povezivanjem do Velikog Polja do daljnjih uputa.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice postupat će i dalje prema preporukama i u skladu s najavljenim popuštanjem mjera. Dakle, u ovoj prvoj fazi od ponedjeljka će se otvoriti i trgovine koje do sada nisu radile, ali će s radom početi i Muzej Turopolja i Gradska knjižnica.
Od ponedjeljka će na službenim stranicama Grada Velike Gorice i dječjih vrtića biti objavljeni svi podaci vezani uz upise u dječje vrtiće, koji će putem e upisa biti od 11. svibnja.

Ukoliko prve dvije faze popuštanja mjera prođu dobro i dođe do treće faze, 11. svibnja će gorički vrtići početi s radom u punom kapacitetu.
Već smo najavili uvođenje novih pomoći za naše poduzetnike i građane.

- Jučer smo dokument s predloženim mjerama uputili Gradskom vijeću, koje će elektronskim putem biti održano u četvrtak. Budući da smo s predstavnicima svih klubova u Gradskom vijeću već održali sastanak i da su na njemu mjere pomoći podržali, vjerujem da će takvo pozitivno glasanje biti i na samoj sjednici, nakon čega će se pomoći moći i koristiti – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.
Riječ je o pet mjera:

1. Dodjela bespovratnih financijskih sredstava za financiranje tekućeg poslovanja subjekata malog gospodarstva (obrtna sredstva).
Osigurana sredstva u iznosu od 2.000.000,00 kuna bit će raspodijeljena putem Javnog poziva.

Prihvatljivi korisnici potpora su:
- subjekti kojima je Odlukom SCZ potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost
- subjekti koji imaju najmanje 1 zaposlenu osobu u punom radnom vremenu (vlasnik ili zaposleni radnik)
- subjekti koji nisu bili u blokadi prije donošenja Odluke SCZ
- subjekti koji do dana donošenja Odluke SCZ nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici, gradskim trgovačkim društvima i gradskim ustanovama

2. Financijska potpora roditeljima predškolske djece, učenika i studenata koji su dobili otkaz uslijed pandemije COVID-19 u iznosu od 1.000,00 kuna NETO po djetetu.
Pravo na pomoć ostvaruju podnošenjem zahtjeva Upravnom odjelu za predškolski odgoj, školstvo i šport pod sljedećim uvjetima:
- Ako su oba roditelja/skrbnika dobila otkaz
- Ako je roditelj/skrbnik u jednoroditeljskoj obitelji dobio otkaz
- Ako je samohran roditelj/skrbnik dobio otkaz
- Ako je jedan roditelj/skrbnik dobio otkaz, a drugi ima NETO primanja manja od 5.000,00 kuna, onda se ovaj iznos dodjeljuje jednokratno
3. U potpunosti se oslobađaju plaćanja komunalne naknade obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti, a kojima je privremeno obustavljen rad.
Svoje pravo na oslobađanje ostvarit će podnošenjem pisanog zahtjeva Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet.
4. U potpunosti se oslobađaju plaćanja naknade za korištenje javnih površina korisnici javnih površina koji istu nisu u mogućnosti koristiti zbog nastalih okolnosti.
Svoje pravo na oslobađanje ostvarit će podnošenjem pisanog zahtjeva Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet Grada Velike Gorice.
5. U potpunosti se oslobađaju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice subjekti koji zbog nastalih okolnosti ne obavljaju djelatnost.
Svoje pravo na oslobađanje ostvarit će podnošenjem pisanog zahtjeva Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu.

Na današnjoj konferenciji za novinare jedno od pitanja odnosilo se na očekivanja s punjenjem proračuna i zaustavljanjem projekata.
- Prva tri mjeseca ove godine naš se proračun punio očekivanom dinamikom, bez poteškoća. Tijekom travnja, svibnja i lipnja će sigurno biti pad punjenja s naslova poreza na dohodaka, ali i zbog svih drugih mjera koje je uvela država, ali i onih koje smo uveli mi kao grad kako bismo ovu situaciju olakšali i gospodarstvenicima i građanima. Projekcije u postocima teško je sada reći, ali likvidnost proračuna nužno je održati umanjenjem dijela rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje te nisu mogli nastati jer se u ovom razdoblju niti ne mogu provoditi određene aktivnosti ili se provode u ograničenom opsegu. Također, Državni proračun će doznačavati sredstva u vidu beskamatnog zajma u iznosu raspoloživih sredstava državnog proračuna a do visine poreza i prireza na dohodak čije je plaćanje oslobođeno ili odgođeno. Posljedice će se osjetiti, a u kojim razmjerima ovisi i o daljnjim kretanjima gospodarstva, i samom trajanju cijele situacije epidemije. Kad govorimo konkretno o projektima oni neće stati, ali je moguće da se neki prebace u drugo vremensko razdoblje od planiranog, upravo iz prije navedenih razloga. Ali, mogu istaknuti da projekti koji se financiraju iz posebnih izvora, poput izgradnje kanalizacije, već idu, znači počeli su. Svi ostali veliki projekti od gradnje bazena na dalje možda će samo promijeniti dinamiku- odgovorio je gradonačelnik.

Ipak, najavljeno je smanjenje novčanih donacija udrugama. To je jedna od mjera uštede. Od stupanja na snagu mjera zabrane okupljanja, brojne velikogoričke udruge ne rade, poput sportskih društava i kulturno umjetničkih društava. Dakle, nemaju ni izdataka, jer se većina njih nalazi u gradskim prostorima, a tekuće održavanje i režijske troškove i tako podmiruje grad. Iz tog razloga, donacije su smanjene i ne isplaćuju se u punom obimu, već samo 30 posto predviđenih sredstava za eventualne troškove hladnog pogona koji mora funkcionirati. Jedino vatrogasnoj zajednici nisu umanjena sredstva jer su oni stalno aktivni, rade i u sustavu civilne zaštite, pomažu u službi nužne pomoći, a i kao operativna snaga grada moraju u svakom trenutku biti adekvatno opremljeni.
Isto tako, nije upitna isplata ni jedne vrste stipendija, kao niti od besplatnih udžbenika. Grad Velika Gorica ostaje pri prvotnom planu da svi osnovnoškolci dobiju besplatne udžbenike. Stipendije po uspjehu i socijalnom kriteriju ići će redovito, kao i one jednokratne za svakog srednjoškolca što im služi u pravilu za subvencioniranje udžbenika.
Vezano uz moguće smanjenje plaća u javnom sektoru, istaknuto je kako svatko mora podnijeti dio tereta pa tako i javni sektor, a kako i u kojoj mjeri ovisit će i o pregovorima Vlade i sindikata i na državnoj razini.