Prijava

Vaša prijava

Ministar Božinović na postrojavanju snaga Civilne zaštite u Velikoj Gorici


cz1
Načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, danas je u Velikoj Gorici obišao postrojeni tehnički zbor Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Ispred Pučkog otvorenog učilišta postrojilo se 150 pripadnika s 20 vozila žurnih službi, a tamo su ponosno stajali u ime svih onih službi i svakog pojedinca koji je u protekla tri mjeseca epidemije koja je zaustavila čitav svijet dao sve od sebe da zaštiti ljudske živote.

-Meni je zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti nakon duge bitke koja nažalost još nije završila. Globalna pandemija je tu. Epidemija još traje, ali mi smo pokazali da se sa svim izazovima te vrste itekako znamo nositi. Ovo proljeće pokazalo je svu društvenu svrhovitost i nužnost sustava civilne zaštite, zajedničkog djelovanja svih službi; od zdravstvene struke, Hitnu medicinsku službu, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Crveni križ, hrvatsku policiju i vatrogasce. Sve sastavnice jednog sustava koji se pokazao možda najučinkovitijim ne samo na ovim prostorima nego i puno šire jer Nacionalni stožer samo je vrh sustava više od 500 lokalnih i regionalnih stožera koji su preuzeli odgovornost u krizi izazvanoj koronavirusom. Vaš Stožer bio je stvarno impresivan kada čujemo sve rezultate. Možete i možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili i što ste uradili- poručio je Božinović.

Kako je nastavio ministar, pritom su se vodili načelima transparentnog rada, dostupnosti svih ljudi koji su bili sastavni dio ovog zajedničkog napora, učinkovitosti i iznad svega humanizma.

-To je ono što je obilježilo naš pristup i zato naši rezultati nisu slučajni i zato smo svi skupa stvorili nešto što se danas izvan granica Hrvatske prepoznaje kao hrvatski model. Bez obzira na sve slike koje smo gledali iz svijeta, ovakva sinergija svih službi, od zdravstvenih, sigurnosnih i humanitarnih službi, zajedno s nacionalnom instancom, dakle Vladinim stožerom sve do općinskih stožera, to je nešto što predstavlja naš model kojeg drugi sve više preslikavaju i informiraju se o tome kako nam je sve to pošlo za rukom. A pošlo nam je zbog toga što smo i prije ovoga bili svjesni da ulazimo u 21. stoljeće- stoljeće velikih rizika od kojih niti jedan nije karaktera da se možemo samo nacionalno s njime nositi. Zbog toga smo već nekoliko godina počeli razvijati sustav domovinske sigurnosti koji upravo počiva na umreženosti institucija i na partnerstvu državnih institucija i građana. To je sustav koji je iznjedrio i revitalizirao Civilnu zaštitu kao onu snagu i onu organizacijsku strukturu koja može vrlo brzo, učinkovito sve ono što se na nacionalnoj razini odluči provesti u djelo u svaki kutak Republike Hrvatske- rekao je ministar Božinović.

U ime domaćina, grada Velike Gorice, gradonačelnik Dražen Barišić prilikom postrojavanja podsjetio je da su se naša domovina, kao i cijeli svijet, početkom ove godine suočili s dosada nezamislivom situacijom, s pandemijom globalnih razmjera, sa situacijom kada je trebalo hitno i učinkovito reagirati spašavajući prije svega ljudske živote, a potom i očuvati najosnovnije poluge funkcioniranja društva kao zajednice; ponajprije komunalni sustav i gospodarsku djelatnost.

-Suočili smo se svi zajedno, posebice nositelji javne vlasti, s nečim nepoznatim i opasnim nemajući pritom nikakva stečena iskustva ni jasne obrasce ponašanja u takvim situacijama. Sve smo to počevši od Nacionalnog, preko Županijskog pa do Gradskog stožera civilne zaštite rješavali u hodu prilagođavajući postojeće uhodane situacije i koordinirajući njihovu djelatnost. Koliko smo svi zajedno bili uspješni u tome dovoljno govore podaci komparirani s drugim državama svijeta koji pokazuju da smo taj veliki ispit položili usudio bih se reći s odličnim uspjehom. Prije gotovo 30 godina našu smo tek stvorenu Hrvatsku branili srcem i hrabrošću. Sada smo u ovogodišnjoj borbi protiv koronavirusa srcu dodali i razum i pamet. To je naša najveća pobjeda, spoznaja o vlastitim sposobnostima i mogućnostima kojih se ne trebamo stidjeti ni pred kime. Naprotiv, time se svi zajedno moramo ponositi- kazao je gradonačelnik Barišić iskoristivši priliku da se ujedno i zahvali svim pripadnicima Civilne zaštite na velikom osobnom i kolektivnom doprinosu u ovoj borbi koja još uvijek traje, ali i svim stanovnicima Velike Gorice na iznimno odgovornom ponašanju čime smo, kako je rekao, svi zajedno potvrdili, ponajprije sebi, a onda i drugima da smo spremni i sposobni preuzeti odgovornost i onda kada nam je najteže, biti jedinstveni i složni u kriznim situacijama.

Velikogorički stožer civilne zaštite aktiviran je 10. ožujka otkada je na dnevnoj bazi u pogonu bilo stotinu ljudi. U tom razdoblju izdali su oko 15 000 propusnica našim sugrađanima, a preko dežurnih telefona primljeno je više od 18 500 poziva.

- Ovo je prilika da kao načelnik Stožera Velike Gorice zahvalim na kvalitetnoj komunikaciji i koordinaciji i državnom i županijskom stožeru, ali prije svega želim zahvaliti operativnim snagama na području Velike Gorice koji su odradili velik posao, a najveća pohvala i zahvala ide mojim sugrađankama i sugrađanima koji su se pridržavali donesenih mjera i na taj način spriječili širenje koronavirusa u Velikoj Gorici- poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Velike Gorice, Ervin Kolarec.

cz2