Prijava

Vaša prijava

Velikogoričani mogu pratiti online kvalitetu zraka


airq
Stanica za mjerenje kvalitete zraka postavljena je u naselju Donja Lomnica na objekt društvenog doma pokraj područne škole i vrtića. Rješenje su isporučili A1 Hrvatska i Smart Sense, koji su partnerskom suradnjom i korištenjem naprednih tehnologija osigurale precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka.

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka (Narodne novine 127/2019) i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana.

„Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje planiramo postaviti na širem području Velike Gorice. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija našim građanima želimo omogućiti otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada, podacima koje svaki Velikogoričan ima pravo znati“, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.
“Drago nam je što smo sudjelovali u projektu koji će pomoći građanima da dobiju uvid u kvalitetu zraka u svojoj okolini, što je ujedno i moćan alat za ublažavanje štetnih učinaka onečišćenja, ako iste postoje. A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji, nego s konvencionalnim stanicama. Ovakvi projekti su pokazatelj digitalnog okruženja koje postaje naša stvarnost, te će uskoro biti standard” – izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

Implementacijom ovakvih i sličnih rješenja lokalna samouprava osigurava svojim građanima pristup informacijama u realnom vremenu, stvarajući transparentnu komunikaciju. A1 Hrvatska kao socijalno osviještena kompanija vodi računa o zaštiti okoliša i zelenoj ekonomiji kao jednog od osnovnih postulata poslovanja, te zbog toga koristi napredne tehnologije i iskustva u partnerskim nastupima prema jedinicama i tijelima lokalne samouprave. Korištenjem svoje NB IoT mreže s nacionalnom pokrivenosti, A1 Hrvatska osigurava podršku u planiranju i provođenju projekata s naprednim senzorskim sustavima kao što su stanice za mjerenje kakvoće zraka, pametno gospodarenje otpadom, sustavi praćenja potrošnje energije i druga pametna brojila, pametni parking, pametna rasvjeta, primjena senzorike u industriji te druga IoT rješenja razvijena za specifične potrebe korisnika.

Projekt postavljanja stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, implementiran je u samo tri tjedna od potpisivanja ugovora. Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti na http://www.gorica.hr/kvaliteta-zraka/.

airq