Prijava

Vaša prijava

Dan ružičaste vrpce u Velikoj Gorici


ruz1
Danas obilježavamo Dan ružičaste vrpce ili borbe protiv raka dojke. U Hrvatskoj i svijetu pitanje prevencije i edukacije i dalje predstavlja problem te podaci pokazuju kako brojne žene ne brinu dovoljno za svoje zdravlje. Dan je obilježen šetnjom po gradu i širenjem svijesti građana, a ovo je prva od tri aktivnosti.

“Imamo puno teškoća u radu, nedostatak je sredstava, a ove godine je to normalna nova situacija u kojoj smo se nekako snašli. Danas obilježavamo Dan ružičaste vrpce uz pridržavanje svih mjera. Puno je skromnije nego inače, ali odradit ćemo to.”, rekla nam je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge ‘Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije’.

Današnja šetnja na kojoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec prva je od aktivnosti, a najavljena je i tribina 15. listopada o genetskoj predispoziciji žena koje u obitelji imaju rak dojke. Uz to će u Općini Orle biti snimljene žene od 40 do 50 godina kao dio kampanje.

Broj žena oboljelih od raka dojke i ove godine je velik, no najveći problem je nezainteresiranost za rane preglede i edukaciju. “Trenutno novih podataka nemam, ali oko 2000 do 2200 žena u Hrvatskoj oboljeva od raka dojke, a oko 1000 njih umire. Možemo reći da je smrtnost u laganom padu, očito je da su žene nešto shvatile, ali i dalje je to premalo. Žene se ne odazivaju na nacionalne pozive za preglede, ignoriraju to, kad ih vi zovete ne žele doći. To su stvari koje se ne smiju događati.”

Gospođa Dehin napominje da su pregledi besplatni, a jedino što trebate je javiti se u Udrugu. “Mi možemo doći u njihovo mjesto, treba ih se skupiti barem 15, ne treba više od toga. I opet se nitko ne javlja jer žene to same ne rade. Mamografija je važna, a još je bitnija edukacija. Svoje tijelo nitko ne poznaje bolje nego žena sama. Pregledavajte se svaki mjesec barem jednom, to je samo 15 minuta. Kad bi žene razmišljale koliko puta po 15 minuta izgube na kojekakve nevažne stvari, onda bi možda počele razmišljati o tome da je ovo ipak jako važno.”, zaključila je Dehin.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke se može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

ruz2