Prijava

Vaša prijava

Ačkar povodom 4 mjeseca obnašanja dužnosti: Velika Gorica je grad ljudi velikog srca


ackar
V.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar na današnjoj je konferenciji za medije podnio izvješće o svom radu u posljednja četiri mjeseca, koliko obnaša dužnost gradonačelnika Velike Gorice.

Početak preuzimanja mandata gradonačelnika obilježio je veliki potres koji se dogodio 29. prosinca 2020. i u Velikoj Gorici pričinio materijalne štete u procijenjenoj vrijednosti od 100 milijuna kuna. Uz sanaciju posljedica potresa, prva četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika Krešimira Ačkara obilježili su i uspješna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i državnih poduzećima, opsežan program asfaltiranja i uređenja prometnica, izgradnja novih vrtića, potporne mjere poduzetnicima koji su pretrpjeli gubitke uslijed pandemije COVID-a 19, te dodatne aktivnosti na podizanju kvalitete življenja u našem gradu.

Ačkar je podsjetio na sve što to je poduzeto odmah nakon što se dogodio razoran potres koji je ostavio posljedice i na velikogoričkom području. Istaknuo je izvrsnu suradnju s Vladom RH od koje je Velika Gorica za sanaciju šteta od potresa dobila 1,6 milijuna kuna pomoći, a većina sredstava utrošena je na nabavu 29 montažnih kuća koje su potpuno opremljene.

Odmah nakon potresa angažiran je sastav Civilne zaštite za pomoć potrebitima, obilazak terena i komunikaciju,
osiguran je smještaj u velikogoričkim hotelima za osobe čiji su domovi oštećeni, među njima većina iz susjednih općina Kravarsko i Pokupsko, te je ustrojen je tim djelatnika Gradske uprave za prijavu šteta i obilazak oštećenih građevina.

Za sve obitelji čiji su domovi oštećeni, odnosno privremeno ili trajno su neuporabljivi osigurana je jednokratna novčana pomoć od 10.000 kn. S obzirom na veliki broj oštećenih dimnjaka odmah je odlučeno kako će se osigurati potpore za oštećene dimnjake, za šestotinjak dimnjaka nešto više od 600.000 kuna

S ministarstvom kulture dogovoreno je financiranje oštećenih sakralnih objekata na području grada, a s predsjednikom Uprave FINE Draženom Čovićem dogovorena donacija u iznosu od milijun kuna kojom će se financijski pomoći izgradnja nove škole u Dubrancu.

Uspješna suradnja s Vladom RH, dogovoreni važni projekti

Upravo dobra suradnja s Vladom i ministarstvima obilježila je ova četiri mjeseca Ačkarovog obnašanja dužnosti gradonačelnika, ne samo u vidu pomoći za posljedice potresa, već i drugih pitanja kao što su izgradnja doma za umirovljenike, uređenje željezničkog kolodvora, razvoj poduzetničkog inkubatora.

-S ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem dogovoreno je financiranje izgradnje doma za umirovljenike dok je Grad već osigurao zemljište za tu namjenu, a s ministrom prometa Olegom Butkovićem i direktorom HŽ Infrastrukture dogovorena je prva faza uređenje željezničkog kolodvora u Velikoj Gorici, asfaltiranje parkirališta i postavljanje javne rasvjete što će omogućiti većem broju naših sugrađana da svakodnevno koriste željeznicu za odlazak u Zagreb. Radovi će biti dovršeni sredinom svibnja-kazao je Ačkar.

Visoke cijene grijanja možda su i ponajveći problem za građane koji žive u stambenim zgradama, pa je rješavanje tog problema jedan od prioriteta Gradske uprave, ističe Ačkar, pa su dogovoreni i novi koraci s HEP Toplinarstvom koji bi trebali tome doprinijeti.

-Zajedno s predsjednikom Uprave HEP Toplinarstva dogovoreni su veliki investicijski zahvati na toplinskom sustavu i prenamjene postojećih toplana. Dogovor ćemo formalizirati idućih dana potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva-naglasio je v.d. gradonačelnika.

Također, s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem dogovorena je izgradnja pješačke staze u Petrovini, te izgradnja vodovodne mreže na području Dubranca.

Za poduzetnički inkubator povučena su sredstva iz EU fondova u iznosu 21,2 milijuna, a Gradu je dodijeljeno i 5,4 milijuna kuna za razvoj biciklističke infrastrukture u Gradu čime će se urediti staza do Starog Čiča i postaviti javna rasvjeta uz biciklističku stazu od Velike Gorice do Velike Mlake.

Za poduzetnike 2,2 milijuna kuna COVID potpora

U proračunu Grada Velike Gorice osigurano je 2,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima koji su bili najviše pogođeni mjerama uslijed pandemije COVIDa – 19, a ovih dana završen je prvi natječaj kroz koji će biti podijeljeno ukupno 813.000 kuna, dok će uskoro biti raspisan i novi natječaj.

-Donijeli smo odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju, oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja za korištenje ugostiteljskih terasa, pravo na proširenje ugostiteljskih terasa, oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore-podsjetio je Ačkar.

Za prometnice najveći iznos u povijesti proračuna

Kad su u pitanju prometnice, u proračunu za 2021. godinu, planiran je najveći iznos u povijesti Grada za njihovo održavanje i izgradnju i to više od 52 milijuna kuna. Ačkar je podsjetio na one koje su dovršene poput ulice A.Kačića Miošića, dugo očekivanog nogostupa u Rakarju gdje je asfaltirana i Tercelova ulica, nogostupa u Lukavcu kroz Tratinsku, Dolensku i Školsku ulicu, asfaltirana je i Šušnićeva ulica u Ribnici, Jandriševa na Plesu, u Velikoj Buni novi asfalt su dobile ulica Tudina i ulica Franje Grđana, uređeno je novo parkiralište u Šibenskoj ulici u Podbrežnici, a u tijeku su radovi u Odranskoj ulici u Lomnici te će krenuti radovi u Tomaševićevoj. Sve to, kaže Ačkar, građani na terenu primijećuju, a ovim projektima povećava se njihova sigurnost te sigurnost djece.

Dolaskom toplijeg vremena najavljeno je asfaltiranje većeg broja prometnica u sklopu projekta „Aglomeracija Velika Gorica“.

Cilj je vrtić za svako dijete

Jedan od osnovnih ciljeva Grada Velike Gorice jest osigurati mjestu u vrtiću za svako dijete. Ačkar tvrdi kako će se to postići već do kraja godine izgradnjom i uređenjem novih odgojno obrazovnih kapaciteta u okolnim naseljima. Tako je pri kraju izgradnja vrtića u Selnici, a gradi se i prostor za vrtić u Maloj Buni te je dogovoreno i uređenje prostora za vrtićke skupine u Lukavcu i Čiču.

Posljednjih mjeseci otkako je na čelu Velike Gorice, Ačkar je ponosan i na druge ostvarene projekte i aktivnosti koje su provedene, a koje se posebice odnose na specifične društvene skupine, one ranjivije kao što su umirovljenici te osobe s invaliditetom.
-Udvostručili smo iznos uskrsnica za umirovljenike pa su to sada najveće uskrsnice u Hrvatskoj, a isto će biti i s božićnicama i to će od sada biti standard – kaže Ačkar.

Podsjeća da je pokrenuta je akcija „Jednaki u igri“ kroz koju će se dječja igrališta u našem gradu oplemeniti igralima za djecu s invaliditetom, a prve sprave bit će postavljene u sklopu dječjeg igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana.

Osvrnuo se i na posljednje projekte kao što je novootvoreni pumptrack u sportskoj zoni, radovi koji se provode na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu, Turopolju, ali i drugim naseljima, a važan projekt za očuvanje prirodnih bogatstava Velike Gorice je projekt „Analiza javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu Grada Velike Gorice” te barometrijska mjerenja u jezeru Čiče koji se provode u suradnju s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

Transparentno voditi grad

Spomenuo je Ačkar da mu je cilj transparentno voditi ovaj grad i njegov proračun što više približiti sugrađanima.

-S ciljem približavanja proračuna građanima i pojašnjenja funkcioniranja Grada objavili smo i vizualni prikaz proračunski rashoda. Prošle godine građani su kroz anketu i sami svojim prijedlozima sudjelovali u izradi proračuna i to je put kojim ćemo nastaviti, uključivati građane u upravljanje Gradom i transparentnost u donošenju svih odluka i troškova-kazao je Ačkar.

Sve što je ikad bogatilo ovaj turopoljski kraj i Veliku Goricu kao njegovo središte objavljeno je u nedavno izašlom Turopoljskom leksikonu, kapitalnom izdanju o turopoljskom kraju, a koji je djelo suradnje Grada s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža.

Za kraj, Ačkar je istaknuo zahvalnost sugrađanima Velike Gorice i ponos što se, iako u teškim vremenima, našao na čelu našega grada.

- Zahvalan sam svojim sugrađanima koji su pokazali svoje veliko srce u ovim teškim vremenima i teškim mjesecima iza nas, jer smo bili pogođeni potresom i pandemijom Covida-19 i ponosan sam što sam na čelu ovoga grada-zaključio je Ačkar.