Prijava

Vaša prijava

Dobro jutro, Velika Gorica: Imamo novog-starog gradonačelnika, Krešimira Ačkara, i Gradsko vijeće u kojem HDZ mora tražiti partnera ako žele većinu

[]

velika gorica

Velika Gorica jučer je izašla na birališta. Ukupna izlaznost bila je bolja nego inače, nešto veća od 41 posto, ali to ponovno znači da je opet većina naših sugrađana dopustila da joj manjina izabere ljude koji će voditi grad i time utjecati na njihov život. No, nije to ništa novo.

Na čelu grada bit će Krešimir Ačkar, predsjednik goričkog HDZ-a i dosadašnji vršitelj dužnosti gradonačelnika. Dakle, moglo bi se reći da se nije promijenilo ništa ili gotovo ništa. No, trebalo bi se promijeniti svašta. Velika Gorica je, naime, jedan poprilično drugačiji grad nego je bio.

Velika Gorica iza sebe ostavlja teških godinu i pol obilježenih pandemijom, velikom koruptivnom aferom i razornim potresom. Sve će to ostaviti posljedice i na novu gradsku vlast i upravu. Zbog pandemije bti će nužni učinkoviti i brzi programi pomoći poduzetnicima, a vjerojatno još veću pomoć trebat će stradali u potresu koji su ostali bez svojih domova ili su im kuće toliko uništene da nema vremena za čekanjem dugotrajne obnove.

Najviše će, međutim, posljedica na novu gradsku upravu, vlast, Gradsko vijeće, ali i velikogoričku politiku uopće ostaviti afera u kojoj su istražitelji teško osumnjičili bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Dražena Barišića da je namještao poslove i javne natječaje firmi Elektrocentar Petek i njegovom vlasniku ivanićgradskom tajkunu Kreši Peteku.

Bude li političke volje, a od novih ljudi je treba očekivati, trebalo bi istražiti sve poslove Elektrocentra Petek u našem gradu kako bi se konačno dobila jasna slika i maknula koruptivna sjena pod kojom od Barišićevog uhićenja djeluje gradska vlast u Velikoj Gorici. Ne bude li političke volje za tim, nad Goricom će stalno lebdjeti duh mita i korupcije. Mrlja je to koju se može isprati samo sustavnom analizom, po potrebi i istragom cjelokupnog poslovanja te firme u Velikoj Gorici.

Velika Gorica jutros se budi i počinje novi radni tjedan. Počinje li i bolja budućnost? Vidjet ćemo vrlo skoro, već nakon prvih poteza Krešimira Ačkara, njegova zamjenika Nevena Karasa, ali i njihovih suradnika kojima smo jučer dali naš blagoslov za vođenje grada koji ima više od pola milijarde kuna proračuna na godinu…

U Gradskom vijeću, pak, relativnu većinu imat će koalicija koju je skupio HDZ, ali ta većina neće biti natpolovična. To znači da bi preostale tri liste (SDP i partneri, Most i partneri, te Domovinski pokret), uspiju li se dogovoriti, mogli preuzeti vlast u Gradskom vijeću. Ili će nekoga od njih uspjeti “preoteti“ HDZ na svoju stranu i tako stvoriti većinu i u goričkom predstavničkom tijelu.

Ako želite podijeliti svoje mišljenje o tome kamo nakon izbora ide Velika Gorica još uvijek to možete učiniti ako ispunite anketu na našoj naslovnoj stranici. Anketa vas čeka ovdje.

Objava Dobro jutro, Velika Gorica: Imamo novog-starog gradonačelnika, Krešimira Ačkara, i Gradsko vijeće u kojem HDZ mora tražiti partnera ako žele većinu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.