Prijava

Vaša prijava

Je li Velikoj Gorici svejedno tko je na čelu Zagreba?: Ne, nije! Tomašević je za Goričane bolji izbor nego da je jučer pobijedio Škoro

[]

tomislav tomašević

Tomislav Tomašević uvjerljivo je slavio na nedjeljnim izborima za zagrebačkog gradonačelnika. Osvojio je gotovo 200.000 glasova (što nikada nije uspjelo ni njegovom prethodniku Milanu Bandiću), dok je njegov protukandidat Miroslav Škoro osvojio solidnih 106.000 glasova.

Je li svejedno Velikogoričanima tko sjedi u fotelji prvog Zagrepčanina? Odgovor je jednostavan – nije. Upravo suprotno jer je Velika Gorica toliko povezana sa Zagrebom da u više segmenata, poput javnog (među)gradskog prijevoza, više podsjeća na predgrađe metropole nego na samostalan grad.

Je li Goričanima bolji Tomašević ili bi bolje prošli da je pobijedio Škoro? Ovo je puno kompleksnije pitanje od onog prethodnog, no odgovor bi ipak mogao biti relativno jednostavan. Miroslav Škoro, kao bivši nezadovoljni član HDZ-a, vrlo često upada u sukobe s vodstvom svoje bivše stranke. Čak i na prošlim zagrebačkim izborima od Andreja Plenkovića, stanovnika Zagreba i predsjednika HDZ-a, nismo jasno čuli za koga će glasati. Tek poneki HDZ-ovci, poput osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, dali su jasnu podršku Škori. Očito je ponor između Škore i HDZ-a sve veći i pitanje je hoće li se i kada uopće premostiti.

Upravo zbog toga pobjeda Škore i ne bi bila baš najsretnija jer Veliku Goricu vodi Krešimir Ačkar, mlada nada Plenkovićeve struje u HDZ-u, saborski zastupnik kojeg, čini se, čeka puno veća politička karijera. Možda bi upravo to moglo smetati Škoru koji bi zbog toga razgovore i dogovore s gradonačelnikom susjednog manjeg grada poput Gorice označio manje prioritetnim.

To ne znači da tako neće postupiti i Tomašević, ali barem neće imati te osobne emocije koje, kako se čini,  opterećuju odnos Škore i HDZ-a. Tomašević je u predizbornom govoru najavio otvorenost za sve, ali tu je prvenstveno mislio na Zagrepčane. Ipak, možda nađe vremena da pomogne Velikoj Gorici u rješavanju pitanja javnog gradskog prijevoza, točnije ZET-a, koji spaja dva grada i nikako da uđe u neku stabilnu fazu koja nije basnoslovno skupa za Goričane i gorički proračun.

Budući je Tomašević ekološki osviješten i zelen vjerojatno će mu biti jasnija i povezanost Zagreba s Goricom po pitanju izvora vode za piće koja predstavlja najveće goričko bogatstvo. Učinkovita suradnja dva grada i po tom pitanju bitna je zbog osiguravanja i očuvanja tog vrlo bitnog prirodnog resursa.

Naravno, Zagreb ima svoje probleme i njih mu, posebno nakon potresa, ne manjka. Rješavanje tih problema sigurno će postati fokus Tomislava Tomaševića. Ipak, i zbog činjenice kako je s našim gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom i generacijski blizak možda njih dvojica brže i mimo uštogljenih protokola nađu neko vrijeme za brzi i učinkovit sastanak o najvažnijim temama od zajedničkog interesa. A njih također ne manjka.

Objava Je li Velikoj Gorici svejedno tko je na čelu Zagreba?: Ne, nije! Tomašević je za Goričane bolji izbor nego da je jučer pobijedio Škoro pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.