Prijava

Vaša prijava

Omiljeno voće stiglo i na tržnicu u Velikoj Gorici, ali cijena je paprena: Kilogram trešanja skuplji i od kilograma piletine ili svinjetine

[]

trešnje

Trešnje su u većim količinama stigle i na tržnicu u Velikoj Gorici. Mnogima je to voće omiljeno, ali kupci malo zastanu pred štandovima kada vide njegovu cijenu. Kilogram trešanja košta u prosjeku 40 kuna.

I da, trešnje su time postale skuplje i od nekih vrsta mesa. Primjerica kilogram cijelog pileta kreće se oko 25 kuna, a jeftinija od trešanja je i svinjetina. Recimo, svinjski krmenadli stoje oko 35 kuna.

Trešnje su skupe jer ih – nema. Vremenske (ne)prilike utjecale su na smanjeni urod. Stoga i u ovom slučaju vrijedi drevni zakon ponude i potražnje, ono čega nema dovoljno da bi zadovoljilo potražnju prodaje se po višoj cijeni.

No, nije velikogorička tržnica iznimka. Primjerice, prošlog su se vikenda prve trešnje pojavile na tržnici u Rijeci i njihova je cijena dosezala do čak 60 kuna, a ovih dana na nekim zagrebačkim tržnicama to se slasno voće prodaje i po 50 kuna za kilogram.

Ali i to je “relativno“ povoljno i jeftino u odnosu na vjerojatno prve ovogodišnje trešnje koje su se prodavale na tržnici u splitskom naselju Sućidru. One su obilježile početak svibnja na toj tržnici i prema pisanju portala Dalmacija danas, prodavale su se za deset kuna, ali za 100 grama. Dakle, kilogram tih trešanja stajao je 100 kuna. Definitivno skuplje i od teletine…

No, trešnje je svakako dobro jesti jer su zdrave. Portal Vitamini.hr istaknuo je neke prednosti trešanja i nazvao ih “saveznicama vitke linije”:

  • Jedinica serviranja trešanja (73 g) sadrži 50 kalorija, 1 g ukupnih masti, 2 g ukupnih ugljikohidrata, 2 g prehrambenih vlakana 10 g šećera i 1 g proteina. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu.
  • Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja.
  • Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih sa gihtom.
  • U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportašima jer može umanjiti mišićnu bol nakon trčanja.

Objava Omiljeno voće stiglo i na tržnicu u Velikoj Gorici, ali cijena je paprena: Kilogram trešanja skuplji i od kilograma piletine ili svinjetine pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Izložba „Hrvatski Andersen“ u školskoj knjižnici