Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica na top-listi procijepljenosti u RH: Ispod smo državnog prosjeka po broju cijepljenih

[]

procijepljenosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o procijepljenosti stanovništva protiv koronavirusa. Na razini čitave države barem jednom dozom cijepljeno je 39,96% stanovništva, a s drugom 35,01 posto. Ti rezultati nisu na razini onih koje su priželjkivali političari i članovi Stožera civilne zaštite uoči ljeta.

Zanimalo nas je kako na toj top-listi procijepljenosti stoji Velika Gorica? Ukratko, razultati nisu baš impresivni, Gorica je ispod hrvatskog, ali i ispod županijskog prosjeka. Naime, prosjek procijepljenosti za Zagrebačku županiju jest: 39,53% s barem prvom dozom, a 35,08 posto građana dobilo je obje doze.

U Velikoj Gorici barem jednu dozu dobilo je 38,19% građana, dok je obje primilo 34,15 posto. HZJZ je pri izračunavanju stope procijepljenosti uzeo da u Velikoj Gorici živi 62.550 stanovnika.

Nešto bolje Velika Gorica prolazi ako se analizira šest najvećih hrvatskih gradova. Najvišu stopu ima Osijek (46,32% s prvom i 41,63% s obje doze), slijedi Rijeka (45,49% s prvom i 39,07% s obje doze), Zagreb (42,89% s prvom i 38,87% s obje doze), a potom Velika Gorica. Split i Zadar su iza našeg grada. U Splitu se s barem jednom dozom cijepilo 35,29%, a s obje 30,14%, dok je u Zadru barem jednu dozu dobilo 34,74%, a dvije 30,95% stanovnika.

Kao što je Gorica.info ovih dana pisala sve više država odlučuje se za uvođenje ograničenja za ljude koji se ne žele cijepiti. Neki poslodavci u tim državama dijele i otkaze. U Italiji se bez zelene propusnice ne može ući u kazališta, muzeje, teretane, unutarnji dio kafića i restorana. A na američkom CNN-u troje necijepljenih zaposlenika dobilo je otkaz. Mogu li u Hrvatskoj radnici dobiti otkaz ako se ne žele cijepiti?

Ima li pravnih osnova za takve stvari, za Dnevnik Nove TV otkrio je odvjetnik Antonio Volarević.

– Kod nas u Hrvatskoj za takvu represiju zaista nema nikakve pravne osnove. Dakle, ne postoji zakon ni propis koji bi ograničavao slobodu kretanja građana u tom smislu – rekao je Volarević.

Takva je trenutačna situacija, no tko može sa 100-postotnom sigurnošću predvidjeti da se i kod nas odnos prema necijepljenima neće promijeniti i dodatno zaoštriti. Možda već na jesen kada nas možda očekuje i četvrti val epidemije…

Objava Velika Gorica na top-listi procijepljenosti u RH: Ispod smo državnog prosjeka po broju cijepljenih pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.