Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica i dalje je hit među kupcima stanova: Novogradnje niču kao gljive poslije kiše, kvadrati u godinu dana poskupjeli više od 10%

[]

stanovi

Velika Gorica i dalje je hit među kupcima stanova. Kada smo prije nešto više od godinu dana analizirali tržište nekretnina u našem gradu činilo nam se da pomama za stanovima u Velikoj Gorici kao i velik zamah novogradnji mora stati. Bili smo u krivu, danas se gradi više nego prije godinu dana, praktično nema slobodne parcele u gradu na kojoj nije gradilište i dizalice.

Manji stanovi rasprodaju se brzinom svjetlosti

Stanova u Velikoj Gorici jednostavno nema dovoljno. Sve novogradnje u načelu se rasprodaju tijekom gradnje, a  završetak objekta ponekad dočeka neki penthouse ili poneki veći stan od stotinjak kvadrata. Svi manji stanovi, posebno oni do 60 četvornih metara nestanu s tržišta brzinom munje.

Nove zgrade niču na brojnim lokacijama u Velikoj Gorici / Foto: Gorica.info

Potvrđuje to već i letimičan pogled na internetski oglasnik Njuškalo. Tamo se trenutačno vrti dvjestotinjak oglasa sa stanovima u Velikoj Gorici, a polovica se odnosi na novogradnje. Najviše od njih na stanove veće od 80 četvornih metara, a manji stanovi u novogradnjama se, u pravilu, nude u zgradama čija gradnja još nije niti počela.

Lani se kvadrat stana u novogradnjama nudio od 1600 do 1750 eura. Danas je izuzetno teško naći stan u novogradnji u Velikoj Gorici čija bi cijena bila ispod 1700 eura, a manji stanovi stoje i barem stotinu eura više po četvornom metru. Ne treba zaboraviti da je u velikoj većini novogradnja, osim stana, obavezna kupovina barem jednog parkirnog mjesta. To znači da na cijenu stana treba dodati još barem 12.000 eura.

U nekim goričkim novogradnjama, pak, cijene su i za velike stanove od stotinjak kvadrata stigle na razinu 2000 eura po četvornom metru. Manji i mali stanovi su, naravno, još skuplji.

Brzo odlaze i rabljeni stanovi

Slično je stanje i sa rabljenim stanovima. Nema ih puno na tržištu, većinom se nude oni veće kvadrature, dok oni manji vrlo brzo pronađu kupca. I kod njih je cijena bitno skočila u posljednjih godinu dana. Kao što smo pisali lani cijena kvadrata rabljenog stana u Velikoj Gorici kretala se od 1200 do tada se činilo skupih 1500 eura. Sada je, pak, teško naći stan od 60-ak kvadrata za manje od 1500 eura po četvornom metru. U slučajevima zgrada na kojima je napravljena energetska obnova ili su novijeg datuma gradnje kvadrat je i stotinjak eura skuplji.

Nešto su jeftiniji stanovi u obiteljskim kućama, odnosno stanovi kojima je potrebna velika rekonstrukcija zbog dotrajalosti.

Gradilište nove velike zgrade u Kačićevoj ulici ispred OŠ Nikole Hribara / Foto: Gorica.info

Vjerojatno tu nije kraj poskupljenjima stanova. Veću potražnju diktiraju vrlo visoke cijene kvadrata u Zagrebu, te još uvijek solidan interes onih koji traže novi dom odlazeći iz potresom ugroženijih područja, prvenstveno Banovine, ali i starijih objekata u središtu Zagreba. Znatno je poskupio i građevinski materijal, a na tržištu nedostaje građevinskih radnika. Miks je to koji može rezultirati samo novim poskupljenjima stanova. Kako novih, tako i starih.

Velika Gorica svakodnevno mijenja izgled / Foto: Gorica.info

Velika Gorica, dakle, doslovno iz tjedna u tjedan mijenja vizuru. U nekim ulicama, poput Andrije Kačića Miošića, novogradnje u nekoliko mjeseci izniknu na gotovo svakoj slobodnoj parceli. S druge strane u ulicama poput Zagrebačke višekatnice se ”uvlače” među obiteljske kuće… Dio Velikogoričana nije zadovoljan takvom urbanizacijom, ali sve je to posljedica tržišta i velike potražnje za stanovima u našem gradu. Činjenica jest da velika većina zgrada izgleda kao da ih je projektirao isti arhitekt što baš i nedoprinosi raznolikosti i ljepoti Velike Gorice.

Objava Velika Gorica i dalje je hit među kupcima stanova: Novogradnje niču kao gljive poslije kiše, kvadrati u godinu dana poskupjeli više od 10% pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.