Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica na drugom mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za materijale za učenike

[]

velika gorica

Među gradovima koji sufinanciraju školski pribor i materijale za osnovnoškolce, prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, u samom vrhu se nalazi Velika Gorica.

Osim Zagreba, najviše je iz proračuna za sufinanciranje školskih materijala i pribora svojim učenicima, konkretno radnih bilježnica, i ove godine izdvojio Zadar – 2,45 milijuna kuna. Na drugom je mjestu Velika Gorica koja je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna pa su svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a za razliku od većine gradova u zemlji, Velika Gorica pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika s 800 kuna.

Nakon što je, naime, država prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički…, neki tiskaju i posebne bilježnice, majice. Grad Vukovar jedinstven svojim školarcima na početku nove školske godine dijeli i tenisice – popularne startasice, a Novi Marof srednjoškocima – lapotpe.

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima, odnosno njihovim roditeljima, pomogao s 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

Slijedi Dubrovnik sa 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna, pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna, piše gradonacelnik.hr.

Objava Velika Gorica na drugom mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za materijale za učenike pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.