Prijava

Vaša prijava

Svijeće obasjale velikogoričke ulice i trgove: Sjećamo se žrtve i herojstva Vukovara i Škabrnje

[]

u čast vukovara škabrnje

Trideset godina prošlo je od kraja tromjesečne herojske obrane Vukovara. Tog 18. studenog 1991. grad heroj pao je u ruke višestruko nadmoćnijem neprijatelju koji je potom počinio niz zvjerskih ratnih zločina. Ovih dana čitava Hrvatska prisjeća se nadljudskih napora Vukovaraca, ali i stanovnika Škabrnje koji su istog dana stradali braneći svoje malo mjesto u zadarskom zaleđu.

Koliko su ti dani prije trideset godina bili krvavi svjedoče i podaci o žrtvama. U borbama u Vukovaru poginulo je oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara. Poginulo je i oko tisuću civila.

Napadač je tijekom bitke za Vukovar, prema hrvatskim procjenama, izgubio oko 6000 vojnika, od ukupno oko 30.000 angažiranih vojnika tzv. JNA i pripadnika raznih paravojnih postrojbi.

Pobunjeni Srbi uz pomoć tzv. JNA tog su 18. studenog 1991. okupirali i Škabrnju. Dva dana trajao je masakr – ubili su 63 Hrvata (15 branitelja i 48 civila). Sve obitelji u tom malom mjestu zavili su u crno.

I Velika Gorica je u srijedu navečer obasjana tisućama svijeća u čast herojima iz Vukovara i Škabrnje. Svijeće i lampioni upaljeni su u svim dijelovima našeg grada, zapalili su ih i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima, članovi Vijeća gradske četvrti Hrvatski velikani, palili su ih učenici, ali i brojni Velikogoričani koji se 30 godina poslije tog kobnog studenog 1991. godine žele pokloniti žrtvi Vukovara i Škabrnje.

vukovara
Na Trgu Stjepana Radića u čast Vukovara svijeće su zapalili gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima / Foto: Facebook KA

 

u čast vukovara i škabrnje
Foto: Facebook KA
Foto: Renato Glogovčan
Foto: Renato Glogovčan
Foto: Renato Glogovčan
u čast vukovara i škabrnje
U čast Vukovara i Škabrnje svijeće su upalili i vijećnici GČ Hrvatski velikani / Foto: Renato Glogovčan
vukovara
Lampioni u Zagrebačkoj ulici / Foto: Gorica.info

Objava Svijeće obasjale velikogoričke ulice i trgove: Sjećamo se žrtve i herojstva Vukovara i Škabrnje pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Lampioni za Vukovar u Velikoj Gorici