Prijava

Vaša prijava

ANKETA: Tko je najbolji gradonačelnik u 26 godina Velike Gorice? Birajte između deset kandidata

[]

gradonačelnik velike gorice

Velika Gorica će u ponedjeljak, na blagdan svete Lucije, obilježiti Dan grada. Velika Gorica, nekadašnja bivša zagrebačka općina grad je postala 1995. godine. Na njenom čelu u tih 26 godina izmijenilo se točno deset gradonačelnika. Tko je od njih bio najbolji gradonačelnik Velike Gorice?

Kao prvi gradonačelnik u povijesnim će knjigama ostati zabilježen HSS-ovac Josip Bobesić koji je tu dužnost obavljao do 1997. godine. Nakon njega došao je HSLS-ovac dr. Zoran Pišl, koji je na toj dužnosti bio najkraće jer su krajem te godine održani lokalni izbori na kojima pobjeđuje HDZ, a gradonačelnik postaje njihov tadašnji čelnik Milan Krilić. Njega, pak, nasljeđuje 1999. godine stranački kolega Josip Stepanić, a 2000. prvog goričkog gradonačelnika dobiva SDP – tu dužnost preuzima Zvonimir Šimičić.

Brzo se, međutim, vraća HDZ na vlast u Velikoj Gorici. Već 2001. gradonačelnik postaje Ivan Šuker, a dvije godine kasnije, njegovim odlaskom u državne političke vode, vođenje grada preuzima HDZ-ovac Franjo Sever. Izbori nakon toga, 2005., donose pobjedu SDP-a i prvi Velikogoričan postaje Tonino Picula. Tadašnja vladajuća koalicija ne izdržava pritisak, pa se ponovo izlazi na izbore 2006., pobjedu odnosi SDP i partneri, a Picula postaje gradonačelnik. On je i posljednji gradonačelnik kojeg su birali gradski vijećnici.

Na prvim direktnim izborima za gradonačelnika Picula gubi od Dražena Barišića (HDZ). On, pak, dobiva još dva puta direktne izbore za gradonačelnika, ali daje prije godinu dana ostavku na gradonačelničko mjesto. Podsjetimo, Barišić je osumnjičen da je sudjelovao u namještanju javnih natječaja u Velikoj Gorici ivanićgradskom poduzetiku Kreši Peteku, vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek. Proveo je i tri mjeseca u istražnom zatvoru, a davanje ostavke bio je jedan od preduvjeta da izađe iz Remetnica.

Nakon Barišićeve ostavke kormilo grada preuzima njegov dogradonačelnik i stranački kolega Krešimir Ačkar. Na izborima u svibnju ove godine Ačkar već u prvom krugu dobiva više od 50% glasova i postaje deseti gorički gradonačelnik.

Dakle, imali smo deset gradonačelnika – šestoricu iz HDZ-a, dvojicu iz SDP-a i po jednog iz HSS-a i HSLS-a. Tko vam je od te desetorice političara ostao u najboljem sjećanju? Tko je bio najbolji gradonačelnik Velike Gorice? Ako znate odgovore na to pitanje molimo vas da ispunite anketu na naslovnici našeg portala.

Objava ANKETA: Tko je najbolji gradonačelnik u 26 godina Velike Gorice? Birajte između deset kandidata pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.