Prijava

Vaša prijava

Veslom preko Atlantika: Velika Gorica ispratila dvojac koji će pokušati preveslati 6500 kilometara preko oceana

[]

Danas, na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, točno u 12 sati službeno je započeo projekt „Veslom preko Atlantika“, kojim bi se Hrvatska mogla svrstati na listu 31 države svijeta čiji su državljani uspjeli u vrlo zahtjevnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla.

Dvojica umirovljenih časnika Hrvatske vojske Martin Cruickshank i Werner Ilić krenuli su na 6500 kilometara dugu avanturu kojom žele odati počast svojoj domovini i sunarodnjacima, a uz to i ukazati na važnost zaštite oceana i mora. Projekt ima i još jedan humanitarni karakter, kojim se žele prikupiti sredstva za pomoć potresom pogođenoj Banovini.

veslom
Foto: Matej Crnogaća

Martin Cruickshank je po rođenju Škot, ali je naš sugrađanin već 30 godina. Po dolasku u Hrvatsku priključio se našim obrambenim snagama, a nakon rata ostao u Turopolju. Priznaje da je dirnut ovako lijepim i svečanim ispraćajem.

– Nadam se da će Atlantik biti miroljubiv prema nama tako da ćemo za tri mjeseca naš brod moći uspješno vratiti natrag u Veliku Goricu. I tada vas očekujem u tako velikom broju. Hvala od srca i do viđenja – poručio je Cruickshank.

veslom

Njegov negdašnji suborac, a sada suveslač, Werner Ilić također se emotivnim riječima obratio mnogobrojnim Velikogoričanima.

– Ne da se nadam, nego vjerujem da ćemo Martin i ja uspješno odraditi ovu zadaću jer je hrvatski vojnik uvijek svoju zadaću odradio uspješno. Domoljublje je čast i privilegija koja se živi svaki dan. Nikad niste prestari da biste ostvarili svoje snove – zahvalivši se pritom sponzorima i svima onima koji su pomogli da ovaj projekt od osnovne ideje zaživi u stvarnosti.

Ačkar: Heroji u miru pomažu najpotrebitijima

U ime Ministarstva branitelja naš je dvojac pozdravio državni tajnik Darko Nekić, a u ime domaćina obratio im se i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Kad je bilo najteže, u Domovinskom ratu, pokazali ste veliko srce, a danas pokazujete što su heroji u miru vodeći računa o ekologiji i o onima najpotrebitijima na potresom pogođenom području. Hvala vam što činite ponosnim našu domovinu, ali i našu Veliku Goricu. Želimo vam mirno more i miran ocean i siguran sam da ćemo se za nešto više od tri mjeseca ponovno zajedno družiti i veseliti – poručio je Ačkar.

veslom

Gradonačelnik je našem timu uručio i prigodne poklone, a isto je u ime Hrvatskog nogometnog saveza učinio i predsjednik Marijan Kustić. Koliko je ovaj pothvat zahtijevan i opasan, govori podatak da su posade iz samo 31 države uspjele u njemu, dok devet posada nikada nije stiglo do cilja.

veslom

Točno u 12 sati kombijem su krenuli prema Španjolskoj, odakle će se s Kanarskih otoka zaputiti na 6500 kilometara dugu avanturu s odredišnom lukom u Karipskom moru. Mirno more i sretno!

Objava Veslom preko Atlantika: Velika Gorica ispratila dvojac koji će pokušati preveslati 6500 kilometara preko oceana pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.