Prijava

Vaša prijava

Zbog radova u Rakarskoj ulici predstavnici GČ Hrvatski velikani izrazili nezadovoljstvo

[]

rakarskoj

Kvart bez ulaza i izlaza – radni je naslov tiskovne konferencije koje je održalo vodstvo Vijeća gradske četvrti Hrvatski velikani. Naslov se ne odnosi samo na najnovije radove u Rakarskoj ulici, zbog čega će prometovanje istom biti onemogućeno do sredine travnja, već zbog, kako tvrde, kontinuiranog izostanka komunikacije s predstavnicima gradske vlasti. Kap koja je prelila čašu jest zatvaranje za promet ove važne prometnice koja povezuje središte grada s obilaznicom i naseljima s druge strane, a da prethodno nisu sanirane i dovršene prometnice koje bi trebale poslužiti kao alternativni pravci. Konkretnije je podatke uvodno iznio predsjednik Vijeća GČ Zoran Lovrić.

– Nakon lokalnih izbora ovaj sastav Vijeća aktivno se uključio u život svoje zajednice, ali moramo izraziti negodovanje s radom nadležnih službi u gradu, a naročito s Uredom za komunalne djelatnosti i promet na čelu s gospodinom Katulićem, kao i s našim matičnim Uredom za mjesnu samoupravu na čelu s gospodinom Bačurinom. Dakle, dva najvažnija ureda za funkcioniranje gradskih četvrti nemaju prolaznu ocjenu od većine iz našeg Vijeća. Kolege iz HDZ-a, koji su u manjini, izražavaju negodovanje povodom ove tiskovne konferencije te sve ovo što radimo nazivaju cirkusom. Danas smo se okupili kako bi u ime građana ove gradske četvrti pružili ruku suradnje nadležnim službama, koje ovom prilikom pozivamo da ne donose jednostrane odluke te da se posavjetuju s predstavnicima gradske četvrti i građanima prije bilo kakve veće intervencije. Glavna zamjerka nadležnim službama je ta što nas dovode pred gotov čin te prebacuju odgovornost na predstavnike gradske četvrti. Tako se može čuti kako smo mi odgovorni za stanje nogostupa, raskopanih cesta u sklopu aglomeracije i druge besmislice koje gospoda iz Ureda za komunalne djelatnosti i promet prebacuju na nas – uvodno će Lovrić.

rakarskoj

Zašto je uopće zatvaranje Rakarske ulice postalo veliki problem, pojasnio je tajnik Vijeća GČ Hrvatski velikani Ivan Godinić.

– Na sastanku s predstavnicima gradske uprave i izvođača radova, vezano za radove na križanju Rakarske, Pleške, Lučićeve i Zvonimirove, a u sklopu projekta Aglomeracija, iz listopada prošle godine, o ovim radovima nije bilo niti riječi. To je čudno jer je riječ o istoj ulici. Tek 29. prosinca dolazi rješenje o početku radova na ovoj sjevernoj strani. U tom je elaboratu Svačićeva ulica navedena kao jedan od alternativnih pravaca u periodu dok je Rakarska zatvorena za promet. To bi bilo u redu da je Svačićeva ulica asfaltirana, dovršena i puštena u promet. No nažalost još uvijek nije. Ona je i dan-danas formalno zatvorena za promet. Toga su odgovorni postali svjesni dva tjedna kasnije i 13. siječnja ove godine dolazi ispravak u kojem stoji da je obilazni pravac Zagrebačka ulica. Međutim, u projektnom rješenju se još uvijek navodi Svačićeva kao alternativni pravac, sa svih pripadajućim grafičkim rješenjima, prometnim znakovima i slično. Iz svega navedenoga, čini se da se u listopadu na spomenutom sastanku za ove radove nije niti znalo.

Pitam se koliko ima smisla jednu te istu ulicu zatvarati dva puta zbog radova, tim više što je u ovogodišnjem planu i rekonstrukcija ulice Podložnica koja se izravno spaja na Rakarsku ulicu. To znači da ćemo zbog radova u radijusu od nekoliko stotina metara tri puta zatvarati istu ulicu. Ovi radovi trajat će do sredine travnja. Tada bi se mogli otvoriti radovi na križanju Rakarske, Pleške, Lučićeve i Zvonimirove u projektu Aglomeracija. U zapisniku s već spomenutog sastanka stoji da će ti radovi trajati 60 sunčanih radnih dana, što zapravo nitko ne zna koliko to može trajati. Nakon toga opet slijedi zatvaranje Rakarske zbog rekonstrukcije ulice Podložnica. To je suludo. Možemo zaključiti da su radovi potpuno nekoordinirani i izvode se stihijski. Dolazi veljača i maškare preuzimaju ključeve grada pa se nadam da ćemo s njima imati bolju komunikaciju – zaključuje Godinić.

Odgovorne su i tvrtke koje su radile elaborate

Podršku kolegama dali su i gradski vijećnici Ivan Bekavac, Damir Slojšek i Lucijan Maslać. Bekavac je uvodno istaknuo da nakon svega rečenog prepoznaje propust nadležnih tijela Gradske uprave koja su u više navrata izdavala rješenja kojima su pokušali opravdati ove nedopustive pogreške.

– Na odgovornost bi trebalo pozvati ne samo pročelnika gradskog ureda, već i suradne tvrtke koje su izradile elaborate kojima su potkrijepile ovakve neprovedive planove. Izostanak komunikacije Grada prema Vijeću gradske četvrti je kršenje Statuta kojim je propisana uloga Vijeća, tim više što je riječ o jednom od najaktivnijih vijeća koje je visoko postavilo ljestvicu funkcioniranja i njihove uloge u životu zajednice – istaknuo je Bekavac.

rakarskoj

Sa svim navedenim složio se i Lucijan Maslać, koji je istaknuo da je ovdje u trojakoj ulozi – kao gradski vijećnik, potpredsjednik Vijeća susjedne Gradske četvrti Miljenko Granić, ali i kao roditelj djeteta koje ide u Dječji vrtić Žirek u Tomaševićevoj ulici.

– Ovaj je problem samo nastavak svih onih problema koji su nastali kao rezultat nepostojanja strategije izvođenja radova u našem gradu. Još u rujnu prošle godine je predsjednik Vijeća moje gradske četvrti Igor Fiolić poslao upit gradskoj upravi ne bi li dobio hodogram radova u gradskoj četvrti. Odgovoreno mu je da to jednostavno ne postoji. Upravo zbog toga nam se i događa sve ovo. Svačićeva ulica godinu i pol dana čeka uređenje, u katastrofalnom je stanju, a ovdje je navedena kao alternativni pravac. Ljude iz vijeća gradskih četvrti treba slušati jer su to ljudi s terena koji najbolje znaju kako odraditi određene projekte – zaključuje Maslać.

Zaključno su okupljeni pozvali odgovorne u Gradu da konačno sjednu za zajednički stol i dogovorno riješe sve ove nagomilane prometne probleme kako bi naši sugrađani iz svega ovoga izišli što manje zakinuti.

Objava Zbog radova u Rakarskoj ulici predstavnici GČ Hrvatski velikani izrazili nezadovoljstvo pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.