Prijava

Vaša prijava

Gorički Most traži informacije o broju kažnjenih nesavjesnih građana koji stvaraju divlja odlagališta

[]

Gorički Mostovci održali su u četvrtak još jednu tiskovnu konferenciju kojom su željeli ukazati na sve izraženiji problem divljih odlagališta otpada na području našeg grada.

Uz Ivana Bekavca, pred novinare su izišle i stranačke kolegice Kristina Čižmek te Nada Finderle, koja ujedno obnaša i dužnost potpredsjednice Mjesnog odbora Velika Mlaka. Bekavac je uvodno obrazložio razlog za sazivanjem ove tiskovne konferencije.

– Tijekom aktualnog sata na sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 17. veljače, postavio sam zastupničko pitanje o broju rješenja komunalnog redarstva te iznosu naplaćenih sredstava u korist gradskog proračuna zbog izostanka održavanja čistoće i reda unutar objekta bivše gradske tržnice, a koji danas predstavlja izraziti higijensko epidemiološki rizik. Budući da je odgovor gradonačelnika izostao u zakonskom roku, želimo javnosti ukazati na problem odlaganja otpada i nicanja takozvanih divljih deponija – naglasio je Bekavac.

Kristina Čižmek ističe da je proteklih nekoliko godina za čišćenje i sanaciju divljih odlagališta utrošeno gotovo dva milijuna kuna, dok je samo u 2020. godini porezne obveznike ta djelatnost koštala pola milijuna kuna. Novac je potrošen za sanaciju divljih odlagališta na dvadesetak lokacija diljem grada.

Na našem području dvadesetak registriranih divljih odlagališta otpada

– Kao ciljevi Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice između ostalog su navedeni i sanacija lokacija onečišćenih otpadom, kao i sprječavanje stvaranja novih. U Registru odlagališta otpada Agencije za zaštitu okoliša postoji dvadesetak registriranih divljih odlagališta na području našeg grada, a nažalost sve je više i onih neregistriranih. Mi u velikogoričkom Mostu, baš kao i brojni građani, nismo zadovoljni provedbom mjera zaštite okoliša od štete koju uzrokuju divlja odlagališta otpada – poručila je Čižmek.

Bekavac dodaje kako se divlja odlagališta otpada ne nalaze samo izvan grada kako većina sugrađana pretpostavlja, već i u užem središtu. Kao primjer ističe okoliš jedinog gradskog reciklažnog dvorišta, koji je prema njegovim riječima, sramotno onečišćen otpadom, kao i okoliš prilazne ulice.

– Nedaleko njega je i stara upravna zgrada Velkoma u Ulici Ivana Gorana Kovačića, adrenalinski park za vježbanje živaca okolnih stanara, kao i delikvenata svih uzrasta koji doslovno pale i žare tim dijelom grada. Iza zgrade, u dvorištu objekta, nalaze se hrpe otpada koje svakodnevno gledaju stanari okolnih kuća. Da nije samo spomenuti objekt izvor zagađenja, potrudili su se i neki nesavjesni građani u Domjanićevoj ulici na kućnom broju 13, gdje već duže vremena raste divlji deponij otpada na privatnoj parceli. Taj prizor narušava sklad i mir tog kvarta, o čemu su građani više puta obavijestili nadležna tijela – pojašnjava Bekavac.

odlagališta

Zeleni otok u Mlaki postao smetlište

Niti Velika Mlaka nije izuzetak kad je o nicanju divljih odlagališta riječ. Nada Finderle iz prve ruke svjedoči kako se takozvani zeleni otok pretvorio u smetlište.

– U samom središtu Velike Mlake, u neposrednoj blizini dječjeg igrališta i trgovine prehrambenim proizvodima, između ulica Napredak i Antuna Grahovara, nalazi se takozvani zeleni otok. Budući je to lokacija na kojoj su smješteni kontejneri, neki neodgovorni mještani izvan kontejnera bacaju razno smeće koje tamo ne pripada, a koje onda raznose životinje i vjetar. Smeće leti po dječjem igralištu i okolnim ulicama. Jednom riječju – strašno. Čak su ljudi počeli dovoziti i ostavljati neregistrirane i stare napuštene automobile. Nekoliko smo puta komunalnom redarstvu prijavili ovaj problem, no automobili su još uvijek na istom mjestu. Dodatni problem odlagališta otpada na području Velike Mlake svakako je i odvoz glomaznog otpada, koji je zadnjih nekoliko godina bio totalno neprimjereno i neprofesionalno organiziran. Tako je prošle godine, u jeku pandemije korone, u centar mjesta danima i noćima dovažana gomila glomaznog otpada – navodi Finderle te poziva odgovorne da saniraju lokacije onečišćene otpadom i spriječe stvaranje novih.

Konferenciju je zaključio Ivan Bekavac prijedlogom konkretnih poteza koji bi trebali rezultirati rješenjem ovog problema i posljedično primjerenijim izgledom javnog prostora.

– Tražimo provjeru videozapisa nedopuštenog odlaganja otpada zabilježenih na kamerama, kao i slanje rješenja o kažnjavanju nesavjesnih građana. Tražimo povećan angažman komunalnog redarstva, pripremu zapisnika o prekršaju te naplatu saniranja divljih odlagališta i učinjene štete od prekršitelja, a ne nastavak štetne prakse zanemarivanja interesa gradskog proračuna. I konačno, tražimo izgradnju davno najavljenog pogona za prihvat i obradu građevinskog otpada koji neodgovornim odlaganjem u okoliš nepovratno onečišćuje naš zavičaj – zaključio je Bekavac.

Objava Gorički Most traži informacije o broju kažnjenih nesavjesnih građana koji stvaraju divlja odlagališta pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Naši učenici osvojili 3.mjesto na natjecanju u graničarima

Petek na Gorice: sudjelovali mali poduzetnici 4.b razreda