Prijava

Vaša prijava

Dr. Siniša Golub iz goričke Hitne: Rad na terenu je pun stresa i adrenalina, mnogi zbog toga na poslu sagore

[]

golub

Dr. Siniša Golub iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Ispostava Velika Gorica u razgovoru za N1 pozdravio je inicijativu djelatnika Hitne pomoći koji traže benificirani radni staž, kao i spremnost Vlade i ministarstva da razgovaraju o tome.

– Naš posao je specifičan u odnosu na druge poslove, ali neke zajedničke stvari su u svim tim javnim službama jednake, a to je rad na terenu, rad s puno stresa, adrenalina i neočekivanim trenucima u kojima se morate snaći – rekao je dr. Golub.

Pojašnjava da svi ti čimbenici dugoročno iscrpljuju čovjeka.

Nakon godina prikupljanja tih stresnih situacija, organizam to prima kao bolest. Mnogi naši kolege rade i pod terapijom, kao i ja uostalom, ali nemamo drugog izbora, nemamo olakšice, niti mogućnost da smanjimo naš radni vijek ili ga prekinemo – dodaje dr. Golub.

Naša služba treba mlade ljude

Kazao je i da Prijavno-dojavna jedinica Zagrebačke županije u zadnjih tri godine radi s dva tima na 70-ak tisuća stanovnika i 720 kvadratnih kilometara terena.

– Kada oba tima odu, nemamo što, onda zovemo Dugo Selo. Napomenut ću svoju službu za Uskrs, gdje je jedna intervencija trajala dva i pol sata. Što se sve može kroz to vrijeme događati – kazao je dr. Golub.

Smatra da kada bi njegove kolege dobile pravo ranije otići u mirovinu, poboljšala bi se i ova službu jer bi došli sasvim mladi ljudi. Što se tiče pak manjkavosti opreme, slaže se da u nekim dijelovima postoji taj problem, ali da oni konkretno nemaju problema s tim.

– Sve što mi tražimo od opreme, naš ravnatelj nam osigura. Ono gdje se dosta trošimo su naša vozila. To su uvijek najjeftinija vozila koja i nisu prilagođena za prijevoz ljudi nego se naknadno prepravljaju. S jednim vozilom napravimo oko 500 000 kilometara, a nakon 300 000 ono ne bi smjelo raditi u hitnoj pomoći. Što se stanja opreme u samom vozilu tiče, tu nemamo prigovora – govori dr. Golub.

Smatra da bi korisno bile uvođenje i psihološke pomoći za djelatnike Hitne pomoći.

– Sindrom sagorijevanja ne možete sami na sebi primijetiti, nego to vide vaše kolege. Gledajte, nitko nije pripravan na neke situacije koliko god taj posao radili. Ja radim 32 godine i svaki dan dolazim u nove stresne situacije, bilo zbog pacijenta ili okoline koja očekuje nerealne stvari – rekao je, upozorivši da to sve na kraju ostavi posljedice na fizičko zdravlje.

 

 

 

Objava Dr. Siniša Golub iz goričke Hitne: Rad na terenu je pun stresa i adrenalina, mnogi zbog toga na poslu sagore pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.