Prijava

Vaša prijava

Ekološka akcija Rezolucija Zemlja: Stotine volontera pokraj Vukovinskog jezera očistile više od 15 tona smeća

[]

rezolucija zemlja

Središnja akcija čišćenja okoliša projekta Rezolucija Zemlja organizirana je u subotu na području Velike Gorice, točnije uz Vukovinsko jezero. Rezoluciju Zemlja organizira Večernji list, a u subotnjoj akciji imali su pomoć Grada Velike Gorice, Saveza izviđača Hrvatske, Turopoljske udruge skauta Tur i brojnih volontera kojih se ukupno okupilo više od dvije stotine. Bili su među njima i pčelari, članovi navijačke skupine HNK Gorica, te brojni Velikogoričani kojima je stalo do zaštite okoliša.

zemlja
Renato Ivanuš i Krešimir Ačkar

Zadovoljstvo organizacijom akcije i sudjelovanjem brojnih volontera istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, koji je i sam prionuo čišćenju.

– Grad Velika Gorica u posljednje vrijeme, kao i ostali gradovi, u sustavu gospodarenja otpadom i svime što se naziva ekologijom je u problemima na koje moramo odgovoriti. To možemo upravo ovakvim primjerom koji vi danas pružate, odgojem od najmanjih do svih starosnih skupina, odgovornim odvajanjem otpada i odgovornim ponašanjem prema prirodi i okolišu – kazao je uvodno gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar  dodajući kako će se trasom na kojoj je organizirano čišćenje protezati i buduća biciklističko-pješačka staza od Velike Gorice do Starog Čiča.

zemlja
U akciji je ukupno skupljeno više od 15 tona otpada

Akcija je organizirana na tridesetak lokacija širom Hrvatske

Direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš kazao je kako se akcija simultano održava na tridesetak lokacija širom Hrvatske te kako u njoj ukupno sudjeluje oko pet tisuća ljudi, te je time postala jednom od najvećih ekoloških akcija u Hrvatskoj. Lijepo je što je među nama puno djece i treba se nadati da će se ona puno odgovornije odnositi prema našem planetu nego starije generacije jer planet Zemlja nema alternativu, istaknuo je Ivanuš.

zemlja
Organizatori i glavni partneri akcije u Velikoj Gorici

Čišćenje je potrajalo gotovo tri sata i stvarno je bilo teško povjerovati što su sve naši neodgovorni sugrađani spremni baciti u prirodu – od guma, wc školjki, raznih plastičnih vreća, vrećica, čaša do građevinskog otpada… A samo kilometar i pol od Vukovinskog jezera nalazi se goričko reciklažno dvorište.

Na kraju je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske procijenio da je skupljeno više od 15 tona otpada na ovoj lokaciji. Iz Večernjeg lista kažu da su ukupno na svim lokacijama subotnje akcije skupili više od stotinu tona raznog otpada odbačenog u prirodu.

Akciji su se priključili i pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak

Objava Ekološka akcija Rezolucija Zemlja: Stotine volontera pokraj Vukovinskog jezera očistile više od 15 tona smeća pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.