Prijava

Vaša prijava

Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici donose izložbu, putopisno predavanje, film i koncert

[]

mađarske

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb organizira Dane mađarske kulture.

Višednevna manifestacija počinje u četvrtak, 19. svibnja i traje do subote 21. svibnja. Dani mađarske kulture predstavit će Goričanima mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj, najavili su iz Pučkog učilišta.

Pučko učilište i Mađarski kulturni centar započeli su suradnju 2021. godine u okviru VG Brass festivala na kojem su se publici predstavili eminentni mađarski glazbenici, a za koje je Institut osigurao smještaj.

U duhu i na temelju povezanosti dvaju naroda i dviju država koja seže u daleku povijest, obje strane iskazale su tada interes za nastavak suradnje kroz manifestaciju koju će zajednički osmisliti. Dani mađarske kulture za cilj imaju upoznavanje kulturnih vrijednosti susjednog nam naroda, njegovanje mađarske kulturne baštine kao rezultata zajedničke povijesti te jačanje dobrih odnosa i međusobnog poštivanja.

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje otvaranjem izložbe o  mađarskoj arhitekturi.

Program

Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu

Izložba autora Borisa Dundovića bit će postavljena u Izložbenom prostoru Učilišta. Publici se želi predstaviti bogato naslijeđe ugarske arhitekture na našim prostorima te ujedno doprinijeti razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda. Otvaranje izložbe koja se temelji na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovog odjeka u izgrađenom okolišu je u 19 sati, a partner izložbe je i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Od Balatona do vrha Mađarske 

Istog dana u 20 sati u Gradskoj vijećnici možete slušati putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“. Planinar i zaljubljenik u prirodu Matej Perkov prezentirat će dijelove njegova putovanje od obala Balatona do najvišeg mađarskog vrha Kekesteto/Matra te kroz fotografije, videa i priču otkriti zanimljivosti i ljepote koje krije susjedna država.

Prije mraka / Napszállta / drama, misterij 

Sa suvremenom mađarskom kinematografijom upoznat ćemo se 20. svibnja. U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes. Radnja filma smještena je u Budimpeštu početkom 20. stoljeća, a prati mladu djevojku koja traga za izgubljenom prošlošću te na kraju biva uvučena u kovitlac društva na pragu raspada.

Koncert ansambla Tanac iz Mađarske i OSS Buševec 

Dani mađarske kulture završit će 21. svibnja nastupom Folklornog ansambla „Tanac“ iz Mađarske i Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec. FA „Tanac“ utemeljen je na inicijativu Miše Šarošca i Jožefa Szavaija 1988. godine u Pečuhu, od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva je sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Koncert kojim će ova dva društva proširiti kvalitetnu dugogodišnju suradnju počinje u 19:30 sati u Dvorani Gorica.

mađarske

Objava Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici donose izložbu, putopisno predavanje, film i koncert pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.