Prijava

Vaša prijava

Otvoreni Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici: Publica će biti predstavljena arhitektura, kinematografija i glazbena umjetnosti

[]

mađarske

Otvorenjem izložbe ”Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu” u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u četvrtak su započeli Dani mađarske kulture. Trodnevna manifestacija prezentira mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj.

Dane mađarske kulture u Izložbenom prostoru POUVG-a otvorio je János Dezső, ravnatelj Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra Zagreb s kojim velikogoričko Učilište organizira ovu manifestaciju. Istaknuo je povezanost dvaju naroda i isprepletenost kultura, a ovi Dani za prioritet imaju pomoć u međusobnom shvaćanju naših naroda.

mađarske

– Na ovaj šareni vrtlog i cijelu seriju događanja možemo gledati kao na korak naprijed u još bolju kulturnu suradnju dviju država, još bolje shvaćanje i inspiraciju za iskreni dijalog. Zajednička višestoljetna prošlost hrvatskog i mađarskog naroda simbolizira, kako su nekada naši preci tako i mi, da u svakom trenutku tražimo mogućnosti za suradnju i prijateljstvo – rekao je Dezső.

mađarske

– Ovom izložbom predstavlja se bogato naslijeđe ugarske arhitekture na hrvatskom tlu, ali tako se čini i doprinos razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda. Izložba je znanstveno-povijesnog karaktera, a temelji se na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovoga odjeka u izgrađenom okolišu. Vremenski okvir izložbe ujedno je i umjetnička sinteza osam stoljeća dugog bliskog monarhijskoga suživota mađarske i hrvatske kulture, koji je upravo u nagodbenom razdoblju Austro-Ugarske doživio svoj vrhunac – istaknuo Boris Dundović, autor i kustos izložbe.

Okupljene su pozdravili i v.d. pročelnica za društvene djelatnosti Dragica Medo Princip, koja je istaknula dosadašnje projekte zajedničke suradnje, kao i ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

mađarske

Nakon otvorenja izložbe i prigodnog domjenka uslijedilo je u Vijećnici Učilišta predavanje ”Od Balatona do vrha Mađarske”. Predavač je bio Matej Perkov, planinar, visokogorac i zaljubljenik u prirodu, najpoznatiji po svom projektu ‘From Sea to Summit’.

Dani mađarske kulture nastavljaju se u petak kada ćemo se moći upoznati sa suvremenom mađarskom kinematografijom.

U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes.

U subotu, 21. svibnja nas očekuje folklorna večer uz Folklorni ansambl „Tanac“ iz Mađarske i naš Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec, a počinje u 19:30 h u Dvorani Gorica. Ulaz na programe je besplatan.

mađarske

Objava Otvoreni Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici: Publica će biti predstavljena arhitektura, kinematografija i glazbena umjetnosti pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.