Prijava

Vaša prijava

Turizam ponovno raste i u Zagrebačkoj županiji: Čak 94% više dolazaka i 83% više noćenja u odnosu na prva četiri mjeseca 2021.

[]

turizam zagrebačke županije

Nakon pandemije turizam se polako oporavlja što pokazuju i brojke za Zagrebačku županiju. U prva četiri mjeseca ostvareno je čak 94 posto više dolazaka i 83 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju podaci iz sustava eVisitor. Usporedimo li ovogodišnje podatke s onima rekordne 2019. ostvarena je razina od 93 posto dolazaka, dok je broj noćenja za 7 posto premašio broj noćenja u prva četiri mjeseca 2019. godine. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad i Samobor, a osim iz Hrvatske najviše gostiju bilo je iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Srbije, Austrije, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a.

Ako želite ići u prirodu i uživati na kontinentu onda je Zagrebačka županija idealna destinacija koja je na dvadesetak minuta od metropole i nudi brojne sadržaje. Ovdje možete  provesti godišnji odmor sadržajno i kvalitetno, kao i na moru. Zagrebačka županija nudi brojne outdoor sadržaje, izvrsnu autohtonu gastronomsku ponudu, kuće za odmor, hotele, toplice, vinske ceste i kulturni turizam uz brojne znamenitosti.

Županija ima velike turističke potencijale

– Turistički potencijal Zagrebačke županije je ogroman. Županija je zeleni prsten u kojemu će gosti pronaći pitoreskna mjesta i prirodne oaze koju su idealne za ljubitelje outdoora i bijega od stresa i to sve nadomak metropole. Naglasak je na spoju lokalne gastronomije po kojoj je ovaj kraj prepoznat i odličnim vinima i vinskim cestama. Ovdje se dobro jede, hedonistički uživa u lokalnim specijalitetima našim baka i vrhunskim vinskim kapima, ali i onim drugim poput jedinstvenog bermeta, gina ili rakija – kaže nam Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Županijski turizam predvodi direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović

Velika Gorica kao najveći grad u županiji godinama već bilježi odlične turističke brojke. Naš grad iskoristilo je svoje  potencijale za pokretanje turističkog razvoja.

– Cilj nam je povećati posjećenost Velike Gorice i okolice većim brojem gostiju koji dolaze zbog kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Kulturni turizam, biciklizam i drugi oblici rekreativnog turizma, zdrava hrana u našim restoranima s kratkim opskrbnim lancem od uzgoja i vrta do stola, sve su to turistički proizvodi za kojima raste potražnja – ističe Milada Mesarić, direktorica goričke Turističke zajednice.

Milada Mesarić / Foto: Matej Crnogaća

Pred nama su godine u kojima ćemo ostvarivati sve značajniji prihod od turizma. Velika Gorica ostvaruje prihod od turista koji su u tranzitu osiguravajući kvalitetan smještaj u blizini Zračne luke te druge usluge zanimljive putnicima.

Drugi izvor turističkih prihoda, kaže Mesarić, je ponuda namijenjena domaćim i stranim gostima koji u destinaciju dolaze zbog odmora.

– Ponuda kuća za odmor je sve značajnija. Rekreacija i želja za zdravim načinom života privlači stanovnike Zagreba i okolice da često provode vrijeme u  našem kraju što značajno doprinosi posjećenosti naših restorana i izletišta. Centar za posjetitelje na Trgu kralja Tomislava je postao središnje mjesto za polazak u turistički obilazak Turopolja. Multimedijalni interpretacijski postav Centra posjetitelje na zanimljiv način upoznaje s prirodnim i kulturno povijesnim zanimljivostima destinacije koje mogu obići kroz nekoliko dolazak tijekom godine. Kroz slike, boje i zvukove prezentirano je šumsko bogatstvo Turopolja i povijesni razvoj drvenog graditeljstva – objašnjava nam direktorica Mesarić.

Što vrijedi posjetiti na goričkom području

Jedan dan aktivnog i zanimljivog odmora nakon posjeta Centru turisti mogu započeti obilaskom Muzeja Turopolja, drvene kapele sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Poslije toga okrijepiti se mogu u restoranu u Velikoj Buni, na Ključić Brdu i u Turopoljskom Markuševcu.

Foto: TZ Velike Gorice

Za drugi posjet gosti mogu odabrati put prema dolini rijeke Save, posjetiti rimsku Andautoniu u Ščitarjevu, zatim put vodi do rijeke Odre i izletišta uz rijeku, a na povratku prema urbanom dijelu svakako treba posjetiti u Novom Čiću Etno okućnicu Kulturno umjetničkog društva.

I za treći dolazak imamo sadržaje, kaže Milada Mesarić. To su Etno okućnica Ogranka seljačke sloge u Buševcu, Mraclin i njegovi čardaci, Stari grad Lukavec i obližnji gater u kojem Plemenita općina turopoljska uzgaja na otvorenom šumskom prostoru autohtonu pasminu turopoljske svinje, pa ponovo  neki od restorana na Goricama. Imamo  još puno prijedloga i za ponovne dolaske u Turopoljski kraj, a Turistička zajednica je uvijek tu da pomogne savjetom i ažurnim informacijama – pojašnjava nam Milada Mesarić.

Foto: Izletište Cowboy

Lipanj donosi VG FEST

Turistička zajednica Velike Gorice trenutno priprema VG FEST, festival urbane kulture koji se održava od 3. do 5. lipnja u Parku dr. Franje Tuđmana. Uz puno zanimljivih kreativnih i sportskih sadržaja tijekom dana, u večernjim satima bit će koncert Ivane Kindl, a dan poslije grupe Let 3.

– Nadamo se da će pandemija na jesen biti samo prijetnja slična gripi i da ćemo se vratiti našem uobičajenom načinu života. Radujemo se manifestaciji Gastro Turopolja sredinom listopada, a Prosinac u Gorici je vrhunac naše zimske sezone, jer Velika Gorica ima tijekom cijele godine zanimljiv društveni život, po mjeri ugodnog življenja u malom gradu pokraj velikog grada.

I ove godine manifestacija “Via VINO”

Iz TZ Zagrebačke županije za kraj ljeta najavljuju manifestaciju „Via VINO“ kroz koju ćemo  ponovno uživati u vrhunskim vinima zagrebačkog kraja. Ova manifestacija pokrenula je prošle godine i polučila je izvanredne rezultate, kaže Ivana Alilović.

Projekt okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije. Ključno je za naglasiti, ističe Alilović, kako se ne radi o jednodnevnoj manifestaciji – nego o četiri vikenda kroz mjesec dana, dakle cijelomjesečnom projektu, uz puno raznolikih kvalitetnih događanja, a sve sa svrhom promocije vinskih cesta zagrebačkog zelenog prstena koji je okupio preko 65 vinara s područja županije. Upravo je ova manifestacija nedavno dobila nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Turizam postaje jedan od bitnih aduta Zagrebačke županije / Foto: Gorica.info
Turizam postaje jedan od bitnih aduta Zagrebačke županije / Foto: Gorica.info

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Turizam ponovno raste i u Zagrebačkoj županiji: Čak 94% više dolazaka i 83% više noćenja u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.