Prijava

Vaša prijava

Afera Elektrocentar Petek ponovno se nadvila nad Veliku Goricu: Optužnicu protiv Barišića i tri suradnika podigao Ured europskog tužitelja

[]

afera elektrocentar petek

Afera Elektrocentar Petek do jučer je gotovo pala u zaborav u Velikoj Gorici. No, baš jučer je objavljeno kako je  Ured europskog javnog tužitelja podignuo optužnicu protiv ukupno deset osoba. Prvookrivljeni je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek, a šestookrivljeni je bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić s kojim su, u slučajevima vezanim za Veliku Goricu, optužene još tri osobe.

Pod lupom pročistač i javna rasvjeta

Ne treba čuditi uključivanje europskih tužitelja budući se radi o slučajevima vezanim uz novac iz europskih fondova. Desetoro optuženih, tvrdi se u jučerašnjem priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja, pokušali su namjestiti četiri projekta ukupno vrijedna 22,6 milijuna eura. Šteta za europski proračun je spriječena zbog učinkovite akcije istražitelja. Podsjetimo, u velikoj akciji u rujnu 2019. godine uhićene su osobe koje su se sada našle na optužnicima.

Koja je uloga Jelisavca?

Prvookrivljeniku Kreši Peteku, vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek, stavlja se na teret da je s šestookrivljenikom, gradonačelnikom Grada Velika Gorica, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili s njime povezanim društvima.

Kao što su mediji ranije izvještavali uz Peteka i Barišića istaknutu ulogu imao je i bivši direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, HDZ-ovac mlađe generacije i čovjek od velikog Barišićevog povjerenja. Upravo je preko Jelisavca, sumnjali su istražitelji, išao dio namještanja javnih natječaja koji su išli na ruku Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek.

petek barišić
Petek i Barišić godinama su surađivali

Natječaj za pročistač još nije okončan

Naime, VG Vodoopskrba raspisala je natječaj za gradnju pročistača koji je dobio upravo Krešo Petek s ponudom od 118 milijuna kuna plus PDV. Niz je transkripata tajno snimljenih razgovora osumnjičenog trojca, koji su iscurili u javnost, ukazivali na mogućnost dogovaranja uvjeta na tom natječaju. Natječaj je poništen u jesen 2020. jer je cijena najpovoljnije ponude bila veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 97 milijuna kuna. Novi natječaj za gradnju pročistača, raspisan u srpnju prošle godine, još uvijek nije okončan, a kao jedan od najpovoljnijih ponuditelja ponovno se javlja tvrtka Elektrocentar Petek.

Pod lupom istražitelja je i postupak javne nabave za projekt postavljanja javne rasvjete objavljen krajem listopada 2018. u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Procijenjena vrijednost radova je 33 milijuna kuna bez PDV-a. Pristigle su tri ponude. Jedna ponuda nije bila važeća jer nisu dostavili bankarsko jamstvo u iznosu od 840 tisuća kuna. Zajednica ponuditelja Resalta iz Ljubljane i Elektrocentar Petek dali su ponudu na 32,9 milijuna kuna bez PDV-a, a HEP ESCO dao je daleko najpovoljniju ponudu na 25,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Petek poništi kad ne dobije natječaj?

Ponude za posao postavljanja javne rasvjete u Gorici otvorene su 28. ožujka 2019. godine. Četiri mjeseca nije se događalo ništa. I onda je 26. srpnja 2019. donesena odluka o poništenju te javne nabave. Postupak javne nabave je poništen jer su se pozvali na Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (koji je stupio na snagu 1.4. 2019. a ponude su otvorene nekoliko dana ranije). U obrazloženju su naveli da uvjeti javne nabave nisu usklađeni s novim zakonom i zato je postupak poništen.

Iz tog dijela ove koruptivne afere je i znakovita tajno snimljena Petekova izjava: ”Ja kad kažem da nešto držim pod kontrolom, ja držim, ak’ ništa drugo, ja poništim… kak’ je i bilo, ja sam poništio.” Time je aludirao da on može i poništiti javne natječaje koji mu izmaknu iz ruku.

Objava Afera Elektrocentar Petek ponovno se nadvila nad Veliku Goricu: Optužnicu protiv Barišića i tri suradnika podigao Ured europskog tužitelja pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


MAT liga