Prijava

Vaša prijava

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratjuk u posjetu Velikoj Gorici i svojim sunarodnjacima

[]

Velika Gorica je postala dom za oko 150 Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, koji su zbog vihora rata morali napustiti svoje domove. Prema svim pokazateljima dobro su se snašli te iskoristili ruku pomoći koju im je naš grad svesrdno pružio.

Pomoć su također pružili i gorički obrtnici, poduzetnici te brojni građani. Potvrdio je to i zamjenik gradonačelnika Neven Karas na prigodnom druženju s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta Olenom Kondratjuk te veleposlanikom Ukrajine u RH Vasiljem Kiriličem. Vijećnica Pučkog otvorenog učilišta ponovno je bila prepuna naših novih sugrađana.

Hrvatska je primila preko 18 500 osoba iz Ukrajine, a na području grada Velike Gorice trenutno ih je oko 150. Najvažnije je bilo u početku osigurati im smještaj. Osim toga, na raspolaganju su i sve gradske ustanove i institucije, škole i vrtići, gradski bazen, pa i naše sportske udruge ukoliko se žele baviti sportom, zatim Muzej Turopolja i radionice koje se tamo organiziraju. Pokušavamo im pomoći i pri zapošljavanju. U tome smo u dosta slučajeva i uspjeli. Povratne informacije koje dobivamo od njihovih poslodavaca su iznimno pozitivne, puni su riječi hvale – istaknuo je Karas.

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič, baš kao i za nedavnog posjeta našem gradu, zahvalio je Hrvatskoj i velikom srcu Velike Gorice “na toplom prihvaćanju njegovih sunarodnjaka”.

U ime ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog okupljenima se obratila potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratjuk, uvodno istaknuvši da je situacija u njihovoj domovini i dalje teška i neizvjesna.

Rat bi se u Ukrajini mogao oduljiti. Nalazimo se u novim okolnostima i uskoro kreće nova školska godina. U Hrvatskoj djeca idu u škole, neka djeca prate i ukrajinsku nastavu. Ne brinite što ste daleko od svoje domovine. Pomažete Ukrajini što ste došli ovdje, što djeca dobro uče i što ste živi. Vaši očevi, braća i muževi mirno mogu braniti domovinu. Također, zahvaljujem Velikoj Gorici na svemu što je poduzela za ukrajinski narod – poručila je Kondratjuk.

Na druženju s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta bio je i ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević, koji inače redovito organizira izlete i različite aktivnosti za Ukrajince koji žive u našem gradu.

Objava Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratjuk u posjetu Velikoj Gorici i svojim sunarodnjacima pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.