Prijava

Vaša prijava

Šok u Lidlu: U samo deset tjedana, i uz smanjenje PDV-a na dio hrane, cijene nekim prehrambenim proizvodima skočile do 40%

[]

cijene lidl

Veliki tjedni šoping subotom pravi je ritual naših ljudi. No, u posljednje vrijeme svi se mi iz tog šopinga vraćamo sa sve manje napunjenih torbi i vrećica, te s istodobno sve praznijim novčanicima.

Cijene doslovce skaču svakodnevno, inflacija nam je već na granici od deset posto i nitko ne zna što nas čeka. Upravo zbog toga Vlada je odlučila smanjiti PDV na dio prehrambenih proizvoda na 5 posto od 1. travnja ove godine. Danas se taj njihov potez čini kao prvotravanjska šala budući je njegov pozitivni učinak praktično nemoguće osjetiti.

Provjerili smo neke cijene…

Stoga smo i mi pokušali provjeriti kako stoje cijene nekim prehrambenim proizvodima u velikogoričkom Lidlu. Usporedili smo cijene istih proizvoda koje smo kupili na kraju ožujka (točnije 25. ožujka) s onima od prošle subote, 4. lipnja. Željeli smo vidjeti ima li snižavanje PDV-a na hranu ikakvog učinka ili je to bila samo jednokratna priča…

Tog posljednjeg vikenda u ožujku bio je jedan od prvih dana za roštiljanje pa smo u Lidlu kupili neke njihove prehrambene proizvode idealne za roštilj. Kupili smo tako svinjski vrat bez kostiju pakiran u neto količini od 600 grama. Cijena je bila 23,96 kuna za pakiranje. U subotu je cijena tom proizvodu ostala gotovo ista – 23,99 kuna. Tko, uostalom, mari za te tri lipe…

Još smo se bolje osjećali kada smo usporedili cijene pljeskavica u pakiranu od 450 grama. Cijena je u tih deset tjedana ostala nepromijenjena – 22,99 kuna za pakiranje. OK, ipak nije sve tako crno, pomislili smo…

cijene mesa
Cijene nekih mesnih proizvoda ostale su iste, ali neke su znatno poskupjele / Foto: Gorica.info

Uslijedio je šok

A onda smo usporedili cijenu mariniranih svinjskih rebra. Krajem ožujka kilogram tih delicija stajao je 31,99 kuna. Prekjučer je cijena skočila na gotovo nevjerojatnih 44,99 kuna za kilogram. Radi se, dakle, o poskupljenju od 13 kuna ili gotovo nevjerojatnih 40%. I na sve to treba uzeti u obzir da je 1. travnja PDV na svježe ili rashlađeno svinjsko meso s 13 posto pao na 5 posto.

Jasno je da na formiranje konačne cijene utječe čitav niz faktora, od proizvođačke cijene, transporta, poreza, energije i energenata, cijene radne snage… ali poskupljenje od 40 posto u dva i pol mjeseca, uz istodobno smanjivanje poreza na taj proizvod, doista je, najblaže rečeno, šokantno.

Kupili smo tog 25. ožujka i nekoliko mliječnih proizvoda, pa smo to učinili i prekjučer. Mliječni namaz classic (70 grama, 28 posto mliječne masti) Lidlove trgovačke marke Pilos krajem ožujka stajao je 2,79 kuna. Cijena mu je ostala nepromijenjena. Treba naglasiti da se PDV na mliječne proizvode nije mijenjao 1. travnja.

cijene lidl
Zašto je jogurt u dva i pol mjeseca više od 30 posto skuplji? / Foto: Gorica.info

Jogurt je također poskupio

Istodobno, cijena Pilosovog tekućeg jogurta (180 grama, 2,8 posto mliječne masti) nije ostala ista. Krajem ožujka čašica tog jogurta stajala je 1,89 kuna, a sada je otišla gore 60 lipa i došla na 2,49 kuna. Iako se 60 lipa na prvi pogled može činiti ne baš previše značajnima, u slučaju ovog jogurta radi se o velikom poskupljenju od čak 32 posto.

I, budimo jasni, nije Lidl jedini trgovac kod kojeg se mogu naći ovakvi primjeri. Više-manje isto je kod svih većih i manjih trgovačkih lanaca. Sjetimo se kako se većina njih uoči prvotravanjskog smanjenja PDV-a hvalila i reklamirala kako su oni i ranije smanjili cijene. Time su, među ostalim, kod kupaca napravili dodatne prepreke da više nije bilo moguće jednostavno pratiti kako se uvođenje nižeg PDV-a odrazilo na konačnu cijenu. Nakon toga uslijedili su dodatni negativni efekti raznih poremećaja na europskom tržištu zbog agresije Rusije na Ukrajinu i sankcija koje je Rusima uvela EU.

Što nam donosi uvođenje eura?

A uskoro nas čeka uvođenje eura. Nova prilika za dodatno “zaokruživanje“ cijena potaknuto konverzijom iz kunskih iznosa u eure. Stoga potrošačima samo ostaje da budu što pažljiviji i da što češće uspoređuju cijene prije odlaska u šoping. Naravno, uz nadu da će inflacija smanjiti brzinu kojom nam jede mjesečna primanja…

Ovdje možete potražiti dodatne informacije vezane uz zaštitu i prava potrošača:

– Središnji portal za potrošače Ministarstva gospodarstva https://www.szp.hr.
– Hrvatska udruga za zaštitu potrošača https://www.huzp.hr
– Udruga Potrošač https://potrosac.hr

 

Objava Šok u Lidlu: U samo deset tjedana, i uz smanjenje PDV-a na dio hrane, cijene nekim prehrambenim proizvodima skočile do 40% pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.