Prijava

Vaša prijava

Priopćenje goričkog Mosta: Izražavamo nezadovoljstvo i zabrinutost zbog ponovne odgode objave rezultata natječaja za pročistač

[]

nezadovoljstvo

VG Vodoopskrba odgodila je objavu rezultata natječaja za izgradnju pročistača, o čemu je prvi izvijestio naš portal. Gorički Most u ponedjeljak je poslao priopćenje medijima u kojem izražava “nezadovoljstvo i zabrinutost zbog još jedne odgode donošenja odluke o izvođaču”.

Priopćenje donosimo u nastavku:

„Most Velika Gorica izražava nezadovoljstvo i zabrinutost povodom objave druge odgode donošenja Odluke o izboru izvođača radova na izgradnji pročistača odvodnje u okviru projekta Aglomeracije Velika Gorica. Naime, jučer, 12. lipnja 2022., VG Vodoopskrba u Oglasniku javne nabavile objavila je opet kratku informaciju o produljenju roka za donošenje predmetne odluke, ponovno na temelju navodno utvrđenih činjenica i okolnosti, ovaj put do 30. lipnja 2022.

Naglašavamo kako je prekršajnom odredbom Zakona o javnoj nabavi u članku 443., stavku (2), točki 5. propisano da se novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 kuna kazni pravna osoba koja je naručitelj za prekršaj ne donošenja odluke o odabiru u propisanom roku (članak 302. stavak 4.). Uslijed nejasnih okolnosti druge odgode predmetne odluke moguće je očekivati žalbu na odluku o odabiru, ukoliko uopće ikad i bude odluke o odabiru izvođača radova, u smislu prekoračenog roka što za posljedicu može imati plaćanje visokih žalbenih naknada, a drugo i pokretanje prekršajnog postupka protiv naručitelja VG Vodoopskrbe.

Javna gradska tvrtka VG Vodoopskrba bit će zbog svega izložena plaćanju žalbenih naknada, novčane kazne zbog učinjenog prekršaja, određivanje financijske korekcije s obzirom da je postupak javne nabave financiran iz okvira EU fondova, a sve u konačnici iz džepova Velikogoričana koji pune gradski proračun Grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica obvezao se nadoknaditi dio razlike novonastalih troškova u projektu Aglomeracije, a sad već znamo kako je riječ o više desetaka milijuna kuna. S obzirom na procijenjenu vrijednost radova u javnom pozivu koja je bila 97.365.000,00 milijuna kuna bez PDV-a., te na pristigle siječanjske ponude Strabaga od 163,19 milijuna kuna, Elektrocentra Petek 134,3 milijuna kuna, te tvrtke od 209,2 milijuna kuna bez PDV, jasno je kako će gradska uprava posegnuti duboko u džepove građana.

Tražimo odgovornost gradske uprave, skupštine investitora u projektu VG Vodoopskrbe, utjelovljene u liku i djelu jednog čovjeka i to gradonačelnika Ačkara te nadzornih tijela VG Vodoopskrbe.

Naime tek u travnju ove godine, a znavši već mjesecima za značajna povećanja troškova projekta Aglomeracije, navodno su zatražili financijsku pomoć posredničkih tijela u projektu Hrvatskih voda i nadležnih ministarstava.

Ovim kašnjenjem doveli su u pitanje provedbu projekta, i to treći put nakon prvog poništenja natječaja zbog probijanja financijskih okvira iz 2020. u vrijeme uhićenja bivšeg gradonačelnika Barišića, te drugog ponovno loše i nerealno pripremljenog financijskog okvira natječaja iz srpnja prošle godine, koji se trakavičasto vuče skoro godinu dana bez donošenja odluke o odabiru izvođača radova“, navode iz goričkog Mosta.

 

 

 

Objava Priopćenje goričkog Mosta: Izražavamo nezadovoljstvo i zabrinutost zbog ponovne odgode objave rezultata natječaja za pročistač pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.