Prijava

Vaša prijava

Dvodnevna nogometna fešta u Kurilovcu: Na Alpas cup stiže 40 momčadi iz Hrvatske i inozemstva

[]

alpas

Nakon dvije pandemijske godine, u u naš grad opet stižu limači (U-11, dječaci rođeni 2011. godine) na međunarodni turnir Alpas cup Grada Velike Gorice 2022. Turnir će biti odigran na sportskim terenima SRC Udarnik, 18. i 19. lipnja.

– Glavni turnir Alpas cupa igra se u subotu i nedjelju i na njemu će nastupiti ukupno 40 momčadi, 37 momčadi s pozivnicom i tri najbolje momčadi iz kvalifikacija. U subotu cijeli dan i u nedjelju prije podne igrat će se utakmice po skupinama, 4 skupine po 10 momčadi liga-sustavom, tj. „svatko sa svakim“. U nedjelju poslije podne turnir se nastavlja i igra po cup-sustavu u kojem sudjeluju 32 momčadi. Pobjednik utakmice ide u natjecanje za viši plasman sve do velikog finala, a poražena momčad u natjecanje za niži plasman. Veliko finale na rasporedu je u 20 sati. Na 11. Alpas cupu Grada Velike Gorice bit će sveukupno odigrano čak 228 utakmica na pet terena SRC Udarnik – kaže Zdenko Sovina, dopredsjednik NK Kurilovec.

Više od 700 dječaka zaigrat će u Kurilovcu

Još od svojeg prvog izdanja Alpas cup ima međunarodni karakter. Ove godine na turniru će nastupiti, računajući kvalifikacije i glavni turnir, ukupno 53 momčadi s ukupno više od 700 dječaka rođenih 2011. godine. U Hrvatsku, u Veliku Goricu, u Kurilovec ove će godine doći momčadi iz osam stranih zemalja – Slovenije, BiH, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Italije i Njemačke. Turnir je preko HNS-a prijavljen i UEFA-i, te se već devetu godinu za redom nalazi i na službenom kalendaru UEFA-inih službenih turnira mladeži. Turnir se igra po međunarodnim propozicijama (6 igrača u polju + vratar), a utakmice traju po 15 minute bez poluvremena i izmjena strana. Sve utakmice na svim terenima počinju i završavaju u isto vrijeme zvukom sirene. Dimenzije igrališta za igru su 60×40 m, a golovi su veličine 5×2 m.

Na Alpas cupu nastupaju momčadi gotovo svih najboljih hrvatskih klubova – Dinamo, Hajduk, Lokomotiva, Gorica, Hrvatski dragovoljac, Inter Zaprešić, te klubova s dobrom i poznatom školom nogometa – Međimurje, Trnje, KarlovacSegesta…. Čast velikogoričkog sporta i ove godine brane domaćin NK Kurilovec i HNK Gorica. Naslov pobjednika turnira ove će godine braniti FC National iz Bugarske.

Stiže i 10 ekipa iz osam zemalja

Pored nabrojanih hrvatskih momčadi ove godine na Alpas cupu sudjeluje i 10 momčadi iz osam zemalja. Najpoznatiji ovogodišnji strani sudionici turnira su Verona iz Italije, Crvena zvezda, Partizan i OFK Beograd iz Srbije, Olimpija Ljubljana iz Slovenije, Zrinjski Mostar iz BiH, Bistrita iz Rumunjske, Nacional iz Bugarske, Carvalho Budapest iz Mađarske, te Croatia Minhen iz Njemačke.

Organizaciju ovako velikog turnira, kaže Sovina, ne bi bilo moguće organizirati ni provesti bez pokrovitelja. – Najveći financijski i logistički pokrovitelj od prvog dana je Grad Velika Gorica jer je u turniru prepoznao jednu od svojih najvećih i najznačajnijih manifestacija koja je svojevrsni ne samo sportski „brand“ Grada. Pokrovitelji turnira su i Hrvatski nogometni savez i Zagrebačka županija – ističe Zdenko Sovina.

Za sve sudionike osiguran smještaj i prehrana

Alpas cup nije samo sportska priredba, on je i značajna gospodarska manifestacija za Veliku Goricu. Za vrijema trajanja turnira svi smještajni kapaciteti u našem gradu su puni, pored djece u gradu borave i njihovi roditelji, te stručna pratnja. Za sve momčadi koje na turnir dolaze iz udaljenijih gradova u Hrvatskoj i iz inozemstva organizatori, pored doručka u hotelima, osiguravaju i jedan obrok. Za vrijeme trajanja turnira organizatori tako spreme i serviraju gotovo 1000 obroka za male nogometaše i njihovu stručnu pratnju.

Velikogoričko naselje Kurilovec posebno je ponosno na svoj nogometni klub  i njegovu najveću godišnju akciju i manifestaciju Alpas cup. U organizaciji i samoj provedbi turnira dobrovoljno radi „vojska“ volontera. Organizacijske pripreme, koje traju gotovo punu godinu dana, obavlja uži krug rukovodstva NK Kurilovec. Kako se turnir bliži svom održavanju krug ljudi uključen u isti sve se više širi.

Gotovo 50-tak volontera uređuje i njeguje nogometne travnjake pripremajući ih za turnir, uređuje i čisti cijeli SRC Udarnik, dovozi klupe i stolove, postavlja šatore, označuje terene za igru, a na samom turniru budu voditelji momčadi, brinu o čistoći, donose vodu na igralište, pripremaju i serviraju hranu za male nogometaše, rukovode natjecanjem, … Veliku pomoć u provedbi turnira organizatori imaju i u nogometnim sucima NS Velika Gorica koji bez naknade sude sve utakmice, a u samoj završnici besplatnim suđenjem pridružuju im se i hrvatski prvoligaški suci sa UEFA znakom.

Padobranci donose loptu

Posebno dojmljivi svake godine na Alpas cupu su svečanosti otvaranja turnira i zatvaranja, odnosno proglašenje najboljih momčadi. Otvaranje turnira posebno atraktivnim učinit će padobranci koji će na teren donijeti nogometnu loptu i zastave Hrvatske, Grada Velike Gorice i NK Kurilovec. Proglašenje najboljih momčadi i „dream team“ turnira, pored pjesme i veselja djece, atraktivnim će učiniti i te nezaobilazni vatromet.

Organizatori procjenjuju da Alpas cup u završna dva dana posjeti između tri i četiri tisuće posjetitelja. Tate, mame, djedovi, bake, zaljubljenici u nogomet neizostavni su i vrlo važan dio dekora turnira. Navijačka pjesma, pljesak, radost zbog postignutog zgoditka puna dva dana odzvanjaju iz svakog kutka SRC-a Udarnik, a finalni susret nerijetko se igra i pred dvije tisuće gledatelja. U gledalištu je svake godine i mnogo aktivnih i bivših sportaša, ponajviše nogometaša čiji sinovi nastavljaju njihovim stopama, te nogometnih i sportskih dužnosnika.

Objava Dvodnevna nogometna fešta u Kurilovcu: Na Alpas cup stiže 40 momčadi iz Hrvatske i inozemstva pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.