Prijava

Vaša prijava

Živa je u Velikoj Gorici jučer skočila do 33,9 stupnjeva Celzijevih: Znate li koliko je u povijesti najviše izmjereno u našem gradu?

[]

danas vrhunac toplinskog vala

Hrvatska se nalazi usred toplinskog vala. Jučer je živa u termometru po čitavoj državi “skakala“ solidno iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Tako je u Velikoj Gorici najvišu razinu dosegla u 17 sati – bilo je vrelih 33,9 stupnjeva Celzijevih. Ipak, stupanj je to manje nego je zabilježeno u ponedjeljak.

Nije to, međutim, niti približno pakleno kako je sunce grijalo u Kninu, gradu koji i inače bilježi najviše temperature zraka. U tom je gradu živa dosegla gotovo do 40 stupnjeva Celzijevih – u utorak u 15 sati izmjereno je 39,7 stupnjeva.

Vratimo se u naš grad. Kao što je poznato u Velikoj Gorici ne postoji službena mjerna postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda. Zašto je tako diskriminiran šesti po veličini hrvatski grad znaju samo državni hidrometeorolozi. Stoga i mi koristimo podatke koje zabilježi meteorološka postaja na zračnoj luci.

Podaci o kojima pišemo očitani su u u meteorološkoj kućici na 2 metra iznad tla. To znači da je temperatura na betonu ili gradskom asfaltu direktno na suncu puno viša.

Znate li koliko je maksimalna temperatura zraka izmjerena ikad na toj postaji? Gotovo je ista kao i jučerašnja zabilježena u Kninu. Konkretno, službeno najtopliji dan u Velikoj Gorici bio je 24. kolovoz 2012. godine s 39,1 stupanj Celzijevih. Treba, međutim, dodati kako se službeno temperature zraka na goričkom/zagrebačkom aerodromu mjere od 1981. godine.

Slično vrijeme s visokim temperaturama nastavit će se i danas.

Evo prognoze za zagrebačko i velikogoričko područje za srijedu:

Pretežno sunčano. Uglavnom poslijepodne i navečer uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren istočni. Jutarnja temperatura od 20 do 23, najviša dnevna oko 35 °C. 

Narančasti meteoalarm je i dalje upaljen: 

Toplinski val! Maksimalna temperatura > 34 °C
BUDITE SPREMNI na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Dodatno je za naše područje zbog moguće grmljavine i nevremena upaljen i žuti meteoalarm koji je na snazi od 17 do 23 sata.

Objava Živa je u Velikoj Gorici jučer skočila do 33,9 stupnjeva Celzijevih: Znate li koliko je u povijesti najviše izmjereno u našem gradu? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.