Prijava

Vaša prijava

Vlada dala suglasnost Velikoj Gorici za novi kredit od 31 milijun kuna: Evo odgovora je li naš grad prezadužen ili nije…

[]

novi kredit

Vlada je na jučerašnjoj sjednici bez rasprave dala suglasnost Gradu Velikoj Gorici za novi kredit. Konkretnije, radi se o zaduženju od 31 milijun kuna kod Hrvatske poštanske banke.

Iz goričkog gradskog proračuna kredit će se vraćati sedam godina bez počeka u jednakim tromjesečnim ratama. Kamata će biti promjenjiva iznosit će, navodi se u obrazloženju odluke Vlade, “u visini prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija na 364 dana uvećano za fiksnu kamatnu maržu od 0,18% i jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva u visini 0,01% od iznosa odobrenog kredita”.

Novac iz tog kredita iskoristit će se za financiranje kapitalnih projekata – rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici i uređenje prometne infrastrukture, sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Velike Gorice za dugoročno zaduživanje u 2022. godini.

Naši lokalni političari često raspravljaju o ukupnoj zaduženosti grada – za oporbu je ona, naravno, prevelika, dok vladajući ne misle tako. Prošle godine prihodi Grada Velike Gorice iznosili su 259 milijuna kuna. Odnosi se to na prihode od kojih su oduzeti oni koji su stigli u gradsku blagajnu od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna te donacija i s osnove dodatnih udjela u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija. Dakle, godišnji anuitet koji će se plaćati za novi kredit iznosti će 1,73% tih prihoda. Ipak, naš grad je zadužen i drugim kreditima. Ukupno će sve rate kredita na godinu iznositi 10,87% gradskih prihoda, odnosno oko 28 milijuna kuna.

Ukupna godišnja obveza jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može iznositi najviše do 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, navodi se u Zakonu o proračunu.

Objava Vlada dala suglasnost Velikoj Gorici za novi kredit od 31 milijun kuna: Evo odgovora je li naš grad prezadužen ili nije… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.