Prijava

Vaša prijava

Bivši velikogorički gradonačelnik vraća se u politiku: Dražen Barišić zatražio reaktiviranje zastupničkog mandata u Saboru

[]

dražen barišić

Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice u tri mandata, zatražio je reaktiviranje zastupničkog mandata u Saboru. O tom zahtjevu odlučivat će Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora, a gotovo je sigurno da će ga i odobriti budući, kako se čini, ne bi trebala postojati niti jedna prepreka da Dražen Barišić ponovno useli u saborske klupe.

Bivši prvi čovjek Velike Gorice i član HDZ-a tri je puta biran u Sabor. Posljednji puta na izborima u ljeto 2020. godine, a tada je ušao i u dva saborska odbora – postao je član Odbora za zaštitu okoliša i prirode, te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Mandat je stavio u mirovanje 17. rujna 2020. nakon što je njegov odnos sa ivanićgradskim poduzetnikom Krešom Petekom, vlasnikom tvrtke Elektrocentar Petek, došao u fokus Uskokovih istražitelja zbog navodnih namještanja poslova.

Dražen Barišić završio je i u pritvoru iz kojeg je izišao sredinom prosinca 2020. godine. Prije tog izlaska iz Remetinca podnio je ostavku na dužnost gradonačelnika. Vršitelj dužnosti tada postaje Krešimir Ačkar koji, pak, pet mjeseci kasnije pobjeđuje u prvom krugu lokalnih izbora i postaje novi gradonačelnik Velike Gorice.

Barišić je kasnije iskoristio zakonsku mogućnost i još šest mjeseci dobivao plaću iz velikogoričkog gradskog proračuna. Nakon toga, sredinom 2021. godine, počelo se šuškati u političkim kuloarima da će Dražen Barišić reaktivirati saborski mandat, no to se nije dogodilo.

I kada je već afera Elektrocentar Petek i navodno Barišićevo sudjelovanje u namještanju poslova toj tvrtki u Velikoj Gorici polako počeli padati u zaborav, oglasio se Ured europskog javnog tužitelja. Prije mjesec i pol objavljeno je kako je Ured europskog javnog tužitelja podignuo optužnicu protiv deset osoba. Prvookrivljeni je Krešo Petek, a šestookrivljeni Dražen Barišić s kojim su, u slučajevima vezanim za Veliku Goricu, optužene još tri osobe.

U Velikoj Gorici taj Ured istražuje dva slučaja – navodno namještanje natječaja za gradnju pročistača otpadnih voda i postupak javne nabave za postavljanje javne rasvjete u našem gradu. Ne treba čuditi interes europskih tužitelja za te slučajeve budući su ti projekti trebali biti financirani i novcem Europske unije.

Postupci su u tijeku, presude nisu niti na vidiku, pa Barišić ima sva prava tražiti povratak u saborske klupe. U tom slučaju iz njih će iseliti njegova zamjena – Mato Čičak, HDZ-ov načelnik općine Rugvica.

Objava Bivši velikogorički gradonačelnik vraća se u politiku: Dražen Barišić zatražio reaktiviranje zastupničkog mandata u Saboru pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Kadeti Šahovskog kluba Polet osvojili 4 trofeja na Prvenstvu Hrvatske