Prijava

Vaša prijava

Hrvatski Caritas osigurao udžbenike i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice u Velikoj Gorici

[]

bilježnice

Zahvaljujući pilot projektu Hrvatskog Caritasa i Catholic relief service (CRS) – američkog Caritasa – osigurani su udžbenici i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika za Ukrajince koji su svoj novi dom pronašli u Velikoj Gorici.

Tečajevi hrvatskog jezika za Ukrajince koji su privremenu zaštitu i sigurnost potražili u Velikoj Gorici odvijaju se tri puta tjedna u Pučkom otvorenom učilištu, a vodi ih dr. sc. Dariya Pavlešen, viša lektorica za ukrajinski jezik s Katedre za ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tečaj trenutno polazi četrdesetak osoba, od kojih neki dolaze i iz Novog Zagreba.

Zahvaljujući suradnji između Hrvatskog Caritasa – koji na području Zagrebačke nadbiskupije pomaže ukrajinskim izbjeglicama putem Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te financijskoj i tehničkoj podršci koju osigurava američki Caritas – Catholic relief service (CRS), u utorak su polaznicima tečaja podijeljeni udžbenici i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika.

fra Tomislav Glavnik

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik istaknuo je da je ukrajinska kriza od početka veliki izazov ne samo za svjetsku zajednicu već i za Hrvatsku.

– Crkva u Hrvata je promptno reagirala. Sada se pokazuje spremnost pojedinih (nad)biskupijskih Caritasa da iziđu tim izazovima ususret. Mogu reći, kao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, da se cjelovito pristupa problemu izbjegličke krize ljudi iz Ukrajine. Danas želimo doprinijeti omogućavanju učenja hrvatskoga jezika, tako da bi im se olakšala svakodnevnica i da ih se, na jedan način, zaštiti od trauma koje su doživjeli – kazao je Glavnik.

bilježnice

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr.sc. Suzana Borko objasnila je koje su druge mogućnosti raspoložive za primanje pomoći obiteljima iz Ukrajine, kao i koje vrste podrške su dostupne hrvatskim državljanima koji su bez naknade ustupili svoje stambene prostore Ukrajincima. Za uključivanje u projekt primanja pomoći u obliku darovnih kartica za hranu, higijenske potrepštine, odjeću, obući, lijekove i slično osobe se trebaju registrirati pri područnom nad/biskupijskom Caritasu.

U tijeku je planiranje podrške drugim integracijskim aktivnostima na području Grada Velike Gorice za ranjivu skupinu Ukrajinskih žena i djece – njih 127.

Nazočne Ukrajince srdačno je pozdravio i Rudolf Vujević, ravnatelj Državne škole za javnu upravu koji koordinira sve aktivnosti vezane uz njihov boravak na našem području.

rudolf vujević

Objava Hrvatski Caritas osigurao udžbenike i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.